Sikerrel zárta kapuit a XIII. Zsidó Nyári Fesztivál

Gavriel Lipkind, világhírű csellóművész és a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusaiból alakult Grazioso Kamarazenekar koncertjével fejeződött be az idei Zsidó Nyári Fesztivál. A tíznapos összművészeti fesztivál szabadtéri programjai, valamint a Dohány utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Rumbach utcai zsinagóga rendezvényei iránt minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés és a fesztivál történetének eddigi legsikeresebb programsorozata egyben látogatottsági rekordot is döntött. A több mint 120 ezer magyar és külföldi érdeklődő 52 különböző program közül választhatott és a másfél hét alatt közel négyszáz közreműködő lépett színpadra a fesztiválon. Szeptember 5-én a Syma Csarnokban több ezer fiatal ünnepelte a világhírű haszid reggae és repper sztárt Matisyahut, aki először járt Budapesten.

Programjukban szerepelt többek között Ezio Bosso Mózes című művének ősbemutatója, amelyről lemezfelvétel is készült a Rumbach utcai zsinagógában.

Kiemelkedően nagy sikert aratott az izraeli Beer-Sheva Színház Piaf című előadása, valamint a Dés László életművéből összeállított koncertsorozat, amely valamennyi alkalommal teltházas közönséget vonzott.

A fesztivál ezévi költségvetése 98 millió forint volt, amelynek 47 %-át jegybevételből, 37 %-át állami támogatásból, a fennmaradó részt pedig saját erőből illetve cégek támogatásából finanszírozták.

A Zsidó Nyári Fesztivál szervezője a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja méltó sikerekkel tisztelgett a szeptember 8-án kezdődő Zsidó Újév előtt.

You may also like...