Markó – négy az egyben

Markó Iván koreográfiáit időről időre műsorára tűzi a Művészetek Palotája, melyek közül jó néhánynak a premierje is itt volt, és később nem egyet határainkon túl is óriási sikerrel mutattak be. 2010. október 28-án négy műve látható a Fesztivál Színházban, melyek kifejező eszközökben, látványban és zenében igen változatosak: az eszköztelenségtől az épített díszletekig és vetített filmig, Goran Bregović, Maurice Ravel és Claude Debussy zenéjén át Érdi Tamás közreműködéséig terjed a repertoár.

A Menyegző a párválasztás, a születés és a halál témája köré épülve mutatja be a hagyományos és a modern felfogásból adódó ellentéteket, amit a sodró lendületű zenében és a koreográfiában rejlő lassítások és megállások is jól érzékeltetnek.

A Siratófalak táncmeditációja a zsidó vallás, a hagyomány és történelem megjelenítésével érzékelteti az egyén és közösség kapcsolatát, melyben Szabó Gábor Jeruzsálemet megidéző filmjének jelenetei játszanak át Markó színpadi koreográfiájába. Az est harmadik részében Debussy szép, impresszionista zenéjére koreografált, erotikával, a csábítás és a vágy érzelmeivel átfűtött alkotást, az Egy faun délutánját láthatja a közönség, amelynek már 1912-es Nizsinszkij-féle bemutatója is megbotránkoztatta és elvarázsolta a párizsi publikumot.

Zárásként pedig igazi esti mesét kaphatnak a balett szerelmesei, hiszen a táncest utolsó darabjaként az Ezeregyéjszaka meséiből hallhatnak-láthatnak. A Seherezádéban egy szép, fiatal nő drámája rajzolódik ki, aki egyetlen férfiban sem találja meg mindazt együtt, amit keres. A mű az ő vágyairól, érzelmeiről, szexualitásáról és útkereséséről szól, s így, a témából eredően természetesen áthatja a szenvedély.

A Kossuth- és Prima Primissima-díjjal is elismert művész alkotásai változatlanul nagy népszerűségnek örvendenek a közönség köreiben.

Markó Iván négy kedvelt koreográfiája egy estén, 2010. október 28-án a Müpában.

Menyegző / Siratófalak / Egy faun délutánja / Bolero
A Magyar Fesztivál Balett előadása
(12 éven felülieknek)

JEGYINFORMÁCIÓ

2010. október 28. 19:00 – 21:00
Fesztivál Színház

Menyegző
Zene: Goran Bregović

Siratófalak – táncmeditáció
Jelmez: Velich Rita
Filmrendező, operatőr: Szabó Gábor

Egy faun délutánja
Zene: Debussy
Díszlet, jelmez: Berzsenyi Krisztina

Bolero
Zene: Ravel
Koreográfiák: Markó Iván, a Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője

You may also like...