Zsidó kulturális fesztivál: hagyományőrzés és fiatal tehetségek

Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 9. és november 16. között. A rendezvény hagyományőrzést és fiatal művészek fellépését ígéri: hangversenyekkel, könyvbemutatókkal, irodalmi esttel, kiállításokkal és a tizenharmadik alkalommal megrendezendő izraeli vacsoraesttel várja az érdeklődőket.

A zsidó kulturális fesztivált a Szegedi Zsidó Hitközség, az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság és Izrael állam konzuli képviselete szervezi.

„Az alapítványunknak alapvető célja volt a hagyományok őrzése. Szegeden a harmincas években a kántoroknak és kórusoknak nagy generációi voltak, ezt a hagyományt akartuk feleleveníteni, amely nem csak zsidó zenére és nem csak zsidó művészekre terjed ki” – emelte ki Lednitzky András (alsó képünkön jobbra), a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke. Emellett a szegedi fiatal tehetségek, sokszor külföldről hazatérő művészek bemutatását vállalták fel. „Hogy szeressük és támogassuk azokat, akik itt tanulnak, nem könnyű körülmények között, és hogy kicsit jobban megismerhesse szülővárosa is őket” – mondta a hitközség elnöke. A fesztivál fellépőinek többsége a százöt éves szegedi új zsinagógának a rekonstrukciójára ajánlja fel tiszteletdíját, amely többször pályázott már felújításra, eredménytelenül. A szegedi zsidóságnak – mely mára csupán mintegy ötszáz főt számlál – egy fő feladata van: a vallás, a hagyomány és a műértékek őrzése és gondozása – fogalmazott Lednitzky András.

A fesztivál részletes programját programfüzetben, illetve a Szegedi Zsidó Hitközség honlapján olvashatják. Az új zsinagógában a fesztivál első napján, szeptember 9-én a Duo Skylla lép fel, majd a további programban többek között a Golda Meir szalonzenekar és a zsidó és klezmer zenét játszó Klein Judit és a Dávid Klezmer Quint is hallható lesz, koncertet ad továbbá Csanádi László, a zsinagóga orgonistája, sőt az SZTE Zeneművészeti Karának hangversenyére is sor kerül, melyen Kerek Ferenc, a kar dékánja is közreműködik.

Székhelyi József saját írásait mutatja be „Írásba adom…” címmel a szeptember 15-i irodalmi estjén, november 16-án pedig könyvbemutatókra kerül sor, Szegedről elszármazott, illetve Szegeden élő szerzőkkel – így Bárdos Pál, a Szegedi Egyetem című laphoz kötődő Fenákel Judit, valamint Julesz János és Váradi F. Péter kötetét is megismerhetik az érdeklődők.

A fesztivál kiállításokban is bővelkedik majd, Macskássy Izolda és Dancs József festőművészek kiállításai mellett Források címmel izraeli kiállításra is sor kerül.

Szeptember 25-én a szegedi zsinagógában és Budapesten, a rabbiképző egyetem zsinagógájában mutatták be a Magyar Posta által kiadott magyarországi zsinagógák sorozat első két bélyegét, ami a rabbiképző zsinagógáját és a szegedi Új Zsinagógát ábrázolja. Ez utóbbi Szelényi Károly művész fotóinak a felhasználásával készült, Nagy Péter grafikus művész tervezte, és az Állami Nyomda gyártotta.

November 15-én pedig tizenharmadik alkalommal rendezik meg az izraeli vacsoraestet, Netti és a Holländerek, a Golda Meir Szalonzenekar és az Akropolisz Táncstúdió fellépésével, zsidó ételekkel és kóser italokkal.

Tavaly négy-ötezren látogattak el a fesztivál rendezvényei, a szervezők remélik, idén is hasonló érdeklődés mutatkozik majd programjaik iránt.

Arany Mihály  
Fotók: Gémes Sándor
www.szegedma.hu

Helyszín:
Szegedi Új Zsinagóga
6722 Szeged
Jósika u. 10.

Kapcsolat
:
Szegedi Zsidó Hitközség
Tel./fax: +36-62-423-849

 

You may also like...