Meghalt Mandelbrot, a fraktálok névadója

85 éves korában Cambridge-ben elhunyt Benoit Mandelbrot matematikus, a fraktálgeometria felfedezője, a Mandelbrot-halmaz névadója. Hasnyálmirigyrákja volt.

A 85 éves korában elhunyt tudós vitathatatlan érdeme, hogy a nevét viselő Mandelbrot-halmaz és a többi matematikai alakzat művészi szintű szépségében azok is szívesen gyönyörködnek, akik egyébként irtóznak a bonyolult számítási geometriai képletektől.

Mandelbrot lengyel származású amerikai-francia matematikus, a fraktálgeometria felfedezője Varsóban született 1924. november 20-án. 1936-ban a náci rezsim megerősödése után a családjával Franciaországba menekült, a háború alatt itt is maradtak. Mandelbrot 58-ban az Egyesült Államokba költözött és kutató-munkatársként csatlakozott az IBM-hez, ahonnan 1987-ben ment nyugdíjba. Ezután a Yale Egyetem Matematikai Tanszékéhez került, 2005-ben végül innen is nyugdíjba vonult.

Mandelbrot adta 1975-ben a fraktál elnevezést az olyan önhasonló, összetett matematikai alakzatoknak, amikben legalább egy felismerhető ismétlődés tapasztalható. A szó a latin fractusból (törés) ered, ami az ilyen alakzatok tört számú dimenziójára utal (bár nem minden fraktál törtdimenziós). Az önhasonlóság itt azt jelenti, hogy egy kisebb rész felnagyítva ugyanolyan struktúrát mutat, mint egy nagyobb rész. Ilyen a természeteben is előfordul: a villám mintázatánál, a levél erezetében, a felhőkben vagy a hópelyhek alakjában.

 

Index

You may also like...