Riff Cohen és a Kistehén is fellép az A38 hajón

A Párizstól Jemenig mindenhol otthonosan mozgó Riff Cohen dalszerző, énekesnő Paris című albumát mutatja be a január 26-án szombaton az A38 hajón, amelyben a zsidó és a mahreibi világzene, a francia sanzonzene és a populáis rock dallamai ötvöződnek. A frenetikus bemelegítésről a nemrégiben új stúdióalbummal jelentkező Kistehén együttes gondoskodik.
 
A jelenleg Tel-Avivban élő francia énekesnő rendkívül színes kulturális háttérrel rendelkezik. Apai nagymamamája Tuniszból menekült Palesztinába a német megszállás elől, míg édesanyja Algériából költözött Izraelbe. A Franciaországban felnőtt és nyolcévesen már saját dalait író Riff Cohen sosem feledte el saját gyökereit. Ezt persze nem is kérdőjelezhetik meg azok, akik hallották tőle a YouTube-on is nagy sikert elért kislemezes dalait, az A Paris-t és a J’aime-et, melyekhez ő maga rendezett videóklipeket.
Az eddig egyetlen, tavalyi szólólemezzel rendelkező énekesnő pedig épp azért tudott kitűnni fiatal pályatársai közül, mert az orientalizmus tiszteletén túl zenéje és önkifejezése sem merül ki az egyszeri hagyományegyesítésben: előszeretettel formálja saját képére a francia avantgarde popzene útkereső szabadságát, a klasszikus rockzene nyers erejét, valamint a maghrebi rai zene dallamvilágába ágyazott hiphopot.
Mindezek együtt pedig úgy rendelődnek alá Riff Cohen végtelenül színes, magával ragadó és bájosan őszinte karakterének, hogy a végeredmény épp annyiban lesz slágeres, amennyire megőrzi kifejezőerejének hatását is. Az A Paris címet viselő lemez borítóján Riff Cohen apai nagymamájának portréja látható, a dalokat pedig héber, núbiai és francia nyelveken szólalnak meg. 
 
A zenekar tagjai:
Riff Cohen – ének
Ben Aylon – dob
Shay Halamish – basszusgitár
Amir Zeevi – gitár
Zev Yaniv – ütőhangszerek
Elyasaf Bishari – oud
 
 
A Kistehén nélkül ma már fesztiválokat sem lehet elképzelni, hiszen az alternatív rockzenében egy olyan hangot üt meg a formáció mind a mai napig, amely nem hasonlítható semmi máshoz.
Kollár-Klemencz László 2003-ban alakította meg Zene a nyulaknak nevű formációját, melyet a programadó, jól ismert reklámfigura és -dal nyomán hamarosan Kistehén Tánczenekar névre keresztelt át. A zenekar az elmúlt években összesen öt albumot töltött meg az alternatív rockzene, a világzene és a hazai romafolk stíluselemeit elegyítő vidám-szomorkás, táncos-elgondolkodtató dalaival. A Kistehén 2006-ban megjelent albuma, a Szerelmes vagyok minden nőbe híre messzire eljutott – a 2007-es sikeres berlini és dortmundi bemutatkozás után a zenekar európai és amerikai klubokban és fesztiválokon is megmutatta magát. 2008-ban aztán megjelent egy párhuzamos lemezanyag, a Kistehén Melankolikusok – Ember a fán című albuma. A Kistehén 2009 végén átalakult – Kollár 2010-ben új zenészekkel és új zenei világgal folytatta, a Tánczenekar utónév nélkül; ebben az évben jelent meg Picsába az űrhajókkal című új lemezük. A zenekar 2011-ben új – angol és magyar nyelvű – számokat készített, ezek közül egy, az Aludni hagyjatok már az MR2-Petőfi Rádióban is hallható.
Idén a zenekar legfrissebb, 2012-ben kiadott Elviszlek magammal című nagylemezével turnézik.
 
A zenekar tagjai:
Kollár-Klemencz László – ének, gitár
Kollár-Klemencz Gergő – billentyű
Bujdosó János – gitár
Vajdovich Árpád – basszusgitár
Jancsovics Máté – dob
Demeczky Benedek – billentyű
 
Riff Cohen (FR), Kistehén
2013.01.26. 19:30
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő
Koncertterem
Belépő: 1500 forint, elővételben: 1000 forint.
Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.
 
(Forrás, fotó: kultura.hu) 

You may also like...