Névbe rejtett öntudat

Megkaptuk a héber neveinket, tekintet nélkül a múltunkra, és ennyit mondtak: újak vagytok és mindent elölről fogtok kezdeni.” – a These Are My Names című dokumentumfilm lenyűgöző története egy olyan világba mutat betekintést, ami egzotikus, de a zsidóságon belül is zártnak tűnik.

Ruth Mason alkotását először a Jewish Eye Filmfesztiválon mutatják be. A rövid, de megrendítő történettel kezdődik az etióp zsidó bevándorlóról, Zoe Gidamoról, aki maga is elismeri, hogy számos amhara neve furcsán hangzik, de elképesztően gazdag a tartalma (például Áldás, Nagyra becsült, Van I_tenem, Féltékeny rád).

 

„Az etióp bevándorlók különböznek a többi új lakostól, mert a nevük tele van jelentéssel. A neveiket a születésükkor történt fontos események, érzések és érzelmek után kapták, ami része lesz az identitásuknak.”

A 30 perces dokumentumfilm az etióp zsidók tömegeiről szól, akik közül sokan az izraeli hangzás érdekében kénytelenek voltak nevet változtatni, elveszített személyazonosságukat.

„Volt egy tanárom, aki azt mondta, hogy úgy nézek ki, mint a barátja, Tziona. Ezért úgy döntött, hogy Tzionának fog hívni, és ez az, ami azóta a nevem.” – mondja az egyik megkérdezett nő, aki mint egy gyermek lett része Mózes hadműveletnek 1984-1985-ben.

„Senki sem tiltakozott, mert ez Izrael része és én is az akartam lenni” – magyarázza a filmben egy másik nő.

„A Mózes hadművelet során 23 évvel ezelőtt ide, idegenbe került gyerekek, akiknek még a nevük is megváltozott ..ma szembe kell nézniük azzal identitás válsággal, aminek börtönével..” ma az egész etióp közösségnek szembe kell néznie.

Az interjút adók nagy része kijelentette, hogy bár az eredeti neveket nagyon nehéz kimondani, úgy döntött, hogy visszatér amhara nevéhez, aminek tarka jelentése kapcsolat a régi hazájához és őseihez.

Ma, az új etióp bevándorlók általában nem változtatnak nevet.

Egy évvel ezelőtt és 30 évvel az etióp zsidó bevándorlás kezdete után, Izrael állama végül hivatalos ünneppé nyilvánította a Sigd-et (a Tóra elfogadásának ünnepe az etióp zsidók körében). Ez mellett azt is törvénybe iktatták, hogy az izraeli iskolások többet tanuljanak az etióp zsidók hagyományairól és szokásairól.

www.jewbox.hu

You may also like...