Még szorosabb izraeli-magyar kulturális kapcsolatok!

A jövőben rendszeresen láthatja az idei Zsidó Nyári Fesztiválon nagy sikert aratott izraeli Beer-Sheva Színház produkcióit a budapesti közönség. Erről írt alá megállapodást hétfőn Tel-Avivban Vadas Vera fesztiváligazgató, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz elnöke és Shmulik Ifrach, a színház igazgatója.
Szentgyörgyi Zoltán tel-avivi magyar nagykövet az eseményen a kiváló izraeli-magyar kapcsolatokat, s azon belül is a kulturális együttműködés fontosságát méltatta.

Shmulik Ifrach örömmel emlékezett társulatának a megállapodást megalapozó nyári budapesti Piaf-előadására, amelyen az Uránia Nemzeti Filmszínház termében, a különleges európai környezetben a közönség teljesen felvillanyozta a szereplőket, s ennek is köszönhetően hatalmas siker fogadta őket.

Az 1975-ben alapított Beer-Sheva Színház először járt külföldön, de a budapesti szereplés nyomán már meghívták őket romániai és taskenti vendégjátékra is – tette hozzá az igazgató.

Mint az eseményen kiderült, egy személyes beer-shevai színházi látogatáshoz nyúlik vissza az együttműködés, Vadas Vera ugyanis a Piaf izraeli megtekintése után határozta el, hogy Budapestet is megismerteti a kiváló társulat produkcióival.

A Zsidó Nyári Fesztiválon telt ház előtt ment az előadás, amelyet hatalmas ovációval fogadott a közönség, s ez adta az ötletet az együttműködés folytatásához, amelynek keretében minden évben meghívnak egy közösen kiválasztott darabot Budapestre, s reményeik szerint a fesztivál egyik sikeres és a nyelvi korlátokat leküzdő magyar táncos vagy zenés produkciója is eljuthat évente az izraeli közönséghez.

Vadas Vera hangsúlyozta, hogy a Beer-Sheva Színház segítségével könnyebben ismertethetik meg az izraeli közönséggel a magyar művészeket, hiszen a színház szervezésében reklám nélkül is lesz közönsége a magyar balett- vagy dzsesszelőadásoknak.

Zoltai Gusztáv kiemelte beszédében, hogy a zsidó kultúra megismertetése az antiszemitizmus leküzdésének kiváló eszköze, s hogy jövőre terveik szerint információs irodát is nyitnak Izraelben, amely elősegítheti a két ország turisztikai és kulturális kapcsolatainak további fejlődését.

MTI

You may also like...