Humorba hempergetett klezmer…

Ezen a különleges, romantikus hangulatú klezmeresten zenei világot a Sabbathsong együttes, a zsidó humort Raj Tamás, Ungár Richárd, Szalay Fruzsina és Vadnai László írásainak színpadi átirata szolgáltatja.

2010. szeptember 6. hétfő 19 óra
BUDAPESTI KAMARASZÍNHÁZ – TIVOLI
1065 Budapest, Nagymező utca 8. Tel.: 351-6812
Jegyár: 2500,-Ft www.interticket.hu
Információ 06-70-263-2059 www.sabbathsong.hu

CleanArt Productio

Előadásunk címe: ,,Humorba hempergetett klezmer…

A műsort összeállította: GARAI RÓBERT és MASA TAMÁS

Közreműködnek: SZABÓ ENDRE és TARJÁN PÉTER színművészek

Zenei szerkesztő: MASA TAMÁS

SABBATHSONG KLEZMER BAND

MASA ANITA – ének; MASA TAMÁS – ének, trombita és furulya; CSÁNYI SÁNDOR – harmonika; SZABÓ BÁLINT – klarinét; PÁNCZÉL TAMÁS – hegedű; BÓDI MÓNIKA – hegedű; SZENTKIRÁLYI GYÖRGY – buzuki és gitár; ÁBRAHÁM JAZZMER JÁNOS – pozan; LANGER ZOLTÁN – nagybőgő; ANDRASICS SZABOLCS – dob; ROSTÁS CSABA – darbukka

Az együttes 1998-ban alakult, első nyilvános fellépésük a Zsidó Nyári Fesztiválon volt, amelynek azóta is rendszeres résztvevői.
Főszereplői az ország különböző városaiban évente megrendezésre kerülő Magyar–Izraeli Kulturális Napoknak, a Holocaust megemlékezéseknek, az antiszemitizmus és rasszizmus elleni fesztiváloknak, a klezmer zenei és irodalmi rendezvényeknek, film- és színházi produkciónak, esküvőknek, valamint számos kiállításmegnyitó ünnepségeinek.
Szlogenjük: „Több, mint klezmer”, mivel a kelet-európai klezmer, továbbá a mizrachi, a jiddis és az izraeli tradicionális, illetve modern dalok és táncok magas szintű interpretálásán túl visszavezetnek bennünket e zsidó dallamok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához.Hét évvel ezelőtt mutatták be Yoshke című Jiddis Színház-beli produkciójukat, amely a mai est előfutárának is tekinthető. (Ez az előadás adott inspirációt Kállai István dramaturgnak, akinek ötlete nyomán készítette el az együttes a bibliai Eszter könyvéből készült új musicaljét A Láthatatlan Kéz címmel.) Az előadást a 2006-os Zsidó Nyári Fesztivál első napján mutatták be nagy sikerrel. 2008-ban ünnepelték fennállásuk tizedik évét, ekkor már egy egész Big-Band együttessé alakulva, Tabányi Mihály „harmonikakirály” vendégszereplésével. Ezt a fesztivál közönsége fergeteges tapssal jutalmazta. Első lemezüket 2000-ben Raj Tamás főrabbi jelentette meg, akinek könyvét ma esti programunk összeállításához is felhasználták.

GARAI RÓBERT

Pályáját az Állami Déryné Színházban kezdte, majd a Kecskeméti Katona József Színház tagja lett. 1970-be került a Békés Megyei Jókai Színházhoz, ezt követően a Pécsi Nemzeti Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Kisfaludy Színház, 1982-től pedig a Népszínház társulatának művésze. 1992-től „szabadúszóként” járja a világot.

Nevéhez számos irodalmi kiadvány fűződik. Többek között a Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójára, valamint Izrael Állam megalapításának 60. évfordulójára készített irodalmi CD, az Egy marék virág című hangos könyvtár (a Sófár internetes újság részére), valamint a Moldova György írásából készült hangoskönyv. Láthattuk őt a Vladimír Zeev Jabotinsky műve nyomán készült Dávid király jó utóda című monodrámában, a Salamon király szerelme és bölcsessége című alkotásban, valamint a Nyári Zsidó Fesztiválon nagy sikerrel előadott Énekek Énekében (Kohelet).

„…mindig komolyan veszi a pályát. Minőségi munkát végez. Így érzi jól magát, s ezt partnereitől is elvárja. Szeret színész lenni. Mert ez a hivatása. Ilyen értelemben elhivatott színész. Külsejét tekintve akár francia filmek sztárja is lehetne. De nem az. Magyar színész csupán. Egy azok közül, akik „Thália szekerén” járják az országot.” (Színház című folyóirat, Cserje Zsuzsa, 1990)

CleanArt Productio

You may also like...