Újra lesz Negyed6Negyed7 Fesztivál

Civilek fogtak össze a Marom Budapest Egyesület szervezésében, hogy felhívják a figyelmet, a VI. VII. kerületben található régi zsidó negyed sorsára, jövőjére. A majd húsz helyszínt (szórakozó helyek, kávézók, teázók, galériák, kiállítóterek, könyves műhelyek stb.) felölelő fesztivál Magyarország egyetlen téli kulturális fesztiválja. A szórakozáson túl komoly kérdés, létrejöhet-e politikai érdekektől mentes összefogás Magyarországon.
A Negyed6Negyed7 Fesztivált tavaly szervezte meg először a Marom Budapest Egyesület Hanuka napjai alatt. A régi pesti zsidó negyed téli kulturális eseménye a negyed sorsára az összefogásra, az egymásra figyelésre, a fényekre hívja fel a figyelmet.

Idén december 1-8. között, Hanuka napjai alatt ismét felgyulladnak a fények a VI. és VII. kerület egy-egy negyedét érintő régi pesti zsidó negyedben, hogy bevilágítsák az utcákat, épületeket, hogy bepillantást engedjenek a negyed kulturális életébe, történetébe, hagyományaiba.

Több, majd húsz szórakozó hely, étterem, kiállítótér, kulturális központ fogott össze, hogy 8 napon át izraeli, lengyel, magyar, városi és etno koncertekkel, kiállításokkal, felolvasással, filmfesztivállal hívja fel a figyelmet a régi pesti zsidó negyed és önmagában a városi lét értékeire, lehetőségeire.

Kuriózumok Budapesten

Beszélő házak – hangséta a zsidónegyedben

A fesztivál egyik kuriózuma, hogy a 21. századi technikát felhasználva telefonra letölthető hangsétára hívja a fesztiválozókat a negyedben. A házak meséiből a zsidó negyed története, jelene és bizonytalan jövője rajzolódik ki. A Vodafone és a Pocket Guide segítségével 28 házat ismerhet meg a közönség. A házak történetét a TÁP színház színészei mondták fel. Az alkalmazás letölthető az okos telefonokra, illetve a házak egyenként is felhívhatók, de az mp3 hangfelvételeket egyszerűen is le lehet a tölteni a fesztivál honlapjáról. A hangsétában résztvevő házakat táblák jelzik. Csak figyelni és hallgatni kell a házakat!

Világkörüli turné egyik állomása a Negyed6Negyed7 Fesztivál

Idén minden számos zenei irányzat megjelenik a fesztiválon. A jazzrajongók már az első napon, a nyitó koncerten különlegességet találnak, a Bester Quartet-et. A zenekar világkörüli turnéjának magyarországi állomása a Negyed6Negyed7 Fesztivál. A korábban Cracow Klezmer Band -nek hívott együttest négy tag alkotja, mindannyian kiemelkedően virtuóz, klasszikusan képzett zenészek. Széles stílusválaszték jellemzi muzsikájukat, amelyben a klasszikus, a jazz és az avantgarde, valamint a kortárs kamarazene elemei asszimilálódnak egymáshoz, és az összehasonlíthatatlan zenei formák fő alappillére az improvizáció.

A tangóharmonikás Jarosław Bester által alapított együttes az egész világon komoly hírnevet szerzett magának. Számtalan televíziós és rádiós felvételt készítettek és számos világhírű zenésszel működtek együtt a szélesen értelmezett jazz, klezmer és avantgarde zene világából. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány név: John Zorn, Don Byron, Frank London, John McLean, Aaron Alexander, Tomasz Stańko, Grażyna Auguścik, Jorgos Skolias, Ireneusz Socha.

A különleges koncert különleges helyszínt érdemel: a Masoret Avot- Amerikai Alapítványi Iskola harmadik emeletén található Freund Vilmos által tervezett zsinagóga-terme, amely egy kis ékszerdoboz, ad helyet a koncertnek.

Izraeli díva és az izraeli magyar dj esete

Karolina, egyértelműen Izrael hangja, ha funk-ról, reggae-ről vagy soul-ról van szó.  Az előző évben Izraelben sokáig a top listák élén állt, ami igen nagy szó egy underground zenei körökben mozgó énekestől, aki komolyan veszi a zenélést és a kísérletezést. Persze volt mivel megalapozni a sikert, mind saját egyéni projektjei, de még inkább a Banot Nechma trió tagjaként.

Magyar és jemeni felmenőkkel rendelkező DJ Sabbo, azaz Szabó mindig is jamaicai és az izraeli zene között próbált hidat építeni. Tel Aviv-ban kezdte bontogatni szárnyait dancehall remixekkel. A rasta azóta már ismertséget szerzett nemzetközi szinten is odacsapós vybzos, basszusban és kemény dancehall ritmusokban bővelkedő remixeivel. Izraelben az egyik legfelkapottabb zenei producer, de nem hagyott fel a lemezlovassággal sem. Dolgozott Turbulanceszel, Damien és Stephen Marley-val is. A mostani zenei elképzeléseiből úgy tűnik, DJ Sabbo a nemzeteket kívánja egyesíteni remixeivel. Mixeinek sorozata igazi földkörüli utazás, amire most mindenki könnyedén jegyet válthat. Aki pedig meglepetésekre vágyik, lesz benne bőven része. És ha jók leszünk, számíthatunk egy magyar-izraeli dj battle-re is az Irie Maffia Sound Systemmel.

Ha valaki azonban csak sétálni szeretne, és mondjuk érdekli a gasztronómia, annak is érdemes ellátogatni a fesztiválra. Számos bár, étterem készít ebben a nyolc napban a zsidó negyed konyháját bemutatandó jellemző és különleges ételeket, amelyeket fesztiválkártyával kedvezményesen lehet megkóstolni.

Ezt a fesztivált nem érdemes kihagyni, mert ebben a 8 napban a fény biztosan mindenkié.

You may also like...