Ofra emlékére..

1958. november 19-én született, vagyis ma lenne 52 éves a jemeni származású, de Izraelben felnőtt Ofra Haza. A kis Ofra már 12 évesen énekelt, és karrierje 1979-ben indult, amikor megjelent első albuma.
Négy évvel később őt nevezte hazája az Eurovíziós Dalfesztiválra, ahol Hi! című dalát énekelte. 1985-ben jelent meg Yemenite Song című nagylemeze, amely az angol kritikusok figyelmét is felkeltette. Ezen már mesteri módon ötvözte az arab zene hagyományait a popdalok elemeivel. 1988-ban jött aztán el igazi sikereinek időszaka, amikor a Shaday című albumáról kimásolt Im nin alu bejutott a btit Top 20-be. A dal alapját aztán felhasználta az Eric B. and Rakim radduó Paid In Full számában, illetve Ofra hangját vette kölcsön a M.A.R.R.S. formáció is a Pump Up The Volume című klasszikusában.

Az 1989-es Desert Wind megjelenése után az énekesnő amerikai turnéra indult, aminek eredményeként Don Was producerrel kezdett el dolgozni. Közös munkájuk eredménye a Kirya című dal lett, amelyet 1992-ben Grammy-díjra jelöltek. Ugyanebben az évben Ofra vokálozott a brit Sisters Of Mercy Temple Of Love című dalában is. Karrierjét 2000. február 23-án AIDS-fertőzése kapcsán kialakult szövődmények miatt bekövetkezett halála törte ketté.

You may also like...