85 évesen mikrofont ragad

„Én tudom, hogy hova vezethet a fajgyűlölet, és bevándorlóként a Microphone Mafia tagjai is megkapták részüket a diszkriminációból” – bevándorló fiatalokból álló hiphop együttessel szövetkezett az auschwitzi haláltábor egyik túlélője, hogy így küzdjenek a rasszizmus és antiszemitizmus ellen Németországban.

A most 85 éves Esther Bejarano húszévesen menekült meg az auschwitzi haláltáborból, és azért kezdett együtt dolgozni a fiatal bevándorlókból álló Microphone Mafia együttes tagjaival, hogy eljuttassa rasszizmusellenes üzeneteit a német fiatalokhoz. Bejarano zeneszerető családban nőtt fel és maga is zongorázni tanult, mielőtt a nácik hatalomra kerültek Németországban és szétdúlták a családját. A fiatal lányt Auschwitzba deportálták, ahol a női zenekar tagjaként a szerte Európából érkező vonatok halálra ítéltjeinek kellett játszania.

Az elmúlt húsz évben Bejarano saját gyermekeivel, Ednával és Yorammal zenélt együtt a hamburgi székhelyű Coincidence (Véletlen találkozás) nevű együttesükben, ám repertoárjukat szinte csak a múltat idéző jiddis melódiák alkották. Két évvel ezelőtt felkereste őket a Kölnben működő Microphone Mafia egyik Törökországból emigrált tagja, hogy megtudja, van-e lehetőség az együttműködésre. „A bandánk szeretett volna tenni valamit a növekvő rasszizmus és zsidógyűlölet ellen Németországban” – mondta Kutlu Yurtseven.
Bár Bejarano eleinte kissé hangosnak tartotta a hiphop zenét, ám azt is látta, hogy milyen jól meg lehet szólítani vele a fiatalokat. „Életben akartuk tartani a holokauszt emlékét, de a jövő felé is akartunk nyitni és arra bátorítani a fiatalokat, hogy merjenek lépni a neonácik ellen” – hangoztatta. „Én tudom, hogy hova vezethet a fajgyűlölet, és bevándorlóként a Microphone Mafia tagjai is megkapták részüket a diszkriminációból” – tette hozzá.

A modern hip-hop és a hagyományos zsidó népzene keveredése nagy sikernek bizonyult. A rapperek összegyúrták a zsidó dallamokat az ütemes hiphop ritmusokkal és új szöveget is írtak néhány számhoz, amelyeket így már könnyebben befogad a fiatal közönség. Tavaly nyáron a két csapat megjelentette a Per La Vita (Az életért) című lemezüket, és jelenleg is Németországban turnéznak. Közönségük a tinédzser bevándorlóktól a Bejarano klasszikus dallamait kedvelő idősebb korosztályig terjed.

You may also like...