Hát megint megvolt a Sziget

Idén is túlestünk rajta. A JMPoint és JewBox.hu szerkesztősége rendszerint a fesztiválon van és a Civil Szigeten próbál akciózni. Most is így tettünk, és nem bántuk meg!
Az idei Sziget bizonyos szempontból csendesebb volt, mint az előző években. Lehet, hogy csak az érezhetően kevesebb vendég, vagy az itthon keveset mondó nagy  fellépő nevek miatt, de sokkal több időnk lehetett volna a malmozásra. Hála az égnek, még így sem volt.

Koraesti látkép a Szigeten
Fotó: Moldova György Dávid

A Sziget 2010 ZS+ fellépői közül mindent vitt az Infected Mushroom. Iszonyú kígyózó sorok várt a partiarénánál, meg sem próbáltunk bejutni. Mondjuk nekem volt szerencsém hallani őket Magyarországon is többször és Törökországban is a Soulcipse Fesztiválon. Bár nem szeretem őket, mégis, ha azt vesszük, hogy a hatalmas aréna hányszorosan telt meg a fellépés alatt, elgondolkodtató, mennyire kelendő a clubtrance.

A Roma sátor idén is zseniális volt. Daniel Kahn és a Pressburger Klezmer is fergeteges koncertet adtak. A Pressburger kimondottan jó volt, hiszen Szlovákia egyetlen klezmer bandája az általunk is ismert zenéket adták elő, és aki dacból nem fordul al a Di Sapozhkelakh-tól, biztosan remekül szórakozott. Bizonyította ezt a telt ház is..

Yasmin Levy koncert
Fotó: Kürti Csaba

Sajnos az egyik legnagyobb durranást csapta arcon a technika. Yasmin Levy hangosítása a beálláskor remek, a koncert alatt botrányosan halk volt. Egy szó nem sok, az ötödik sortól már egyáltalán nem lehetett hallani. Ráadásul mivel a jeruzsálemi művésznő végzetesen vonzódik a mazochizmusba hajló szomorú zenékhez, negyed óra-húsz percnél tovább elkeseredett küzdelem lett volna maradni a kezdetekkor tömött sátorban.

Yasmin Levy
Fotó: Kürti Csaba

Azt hiszem, a legjobb hazai unsere fellépő Korda Gyuri bácsi volt.. újra. Az ő koncertjei állandó minőséget biztosítanak, és a nagyobb közösségi oldalakon is a legtöbb kommet hasonló volt: „Imádunk, Korda Gyuri bácsi”.

Pillanatkép
Fotó: Moldova György Dávid

Egy dologra, bár nagyon nem érdekel, szeretnék kitérni. Hangos volt az elmúlt pár nap arról, hogy akár Palotai Zsolti barátunk is felkerülhetne a JewBox lapjaira egyes biztonságiak szerint. Utólag olvastam, hogy a Sziget szervezők bocsánatot kértek a munkások minősíthetetlen viselkedése miatt. Szerintem nem kell. Gerendai Károly még így is szépen fogalmazott a 168 órának, de nagyon igaza van: „Elkeserít minden olyan eset, amikor valami nem úgy megy, ahogy mennie kellene. Sajtóközleményben bocsánatot is kértünk Palotaitól. Jogosan. Ugyanakkor persze látni kell, hogy 8500 ember dolgozik a Szigeten, és egy alvállalkozó munkatársa viselkedett minősíthetetlenül. Mindnyájukat sajnos nem tudjuk egyenként ellenőrizni. De az illető a jövőben már nem fog a szigeten dolgozni.” Ilyenkor minket is megkeresnek mindenféle provokatív kérdésekkel, és érdekes módon az esetek 99%-ban tökéletesen jól tudunk kommunikálni, legyen szó bőrfejűről, jordániairól vagy egy világhírű zenekar aktívan pro-palesztin tagjáról. Így is kell, így tudunk beszélni és talán tovább lépni.

Fotó: Moldova György Dávid

Yasmin Levy mondta nagyon jól a Szigeten: „Régebben azt hittem a zene békét hoz, ma már nem vagyok ilyen naív… De a zene a közös nyelv, amin kommunikálhatunk!”

Fotó: Moldova György Dávid

You may also like...