Jeruzsálem 2111 – durva jövőképek

UFÓ-k Jeruzsálem felett, hatalmas űrlény a Siratófalnál, zsidó templom a templomhegyen – ilyen ötletek születtek egy Jeruzsálem jövőjéről szóló filmversenyen. Az izraeli támogatással meghirdetett, „Jeruzsálem 2111-ben versenyen” animációs rövidfilmeket készítettek a pályázók. 

A 10 ezer dolláros, több mint két millió forint értékű főnyereményt egy amerikai filmes diák nyerte, akinek 2 perces, „Világi Negyed” elnevezésű filmjében egy zsidó pár látható, egyikük vallásos, a másik pedig nem vallásos, akik szemtől szembe kerülnek egymással, miközben UFO-k eltávolítják azokat a hatalmas ketreceket, amelyek elzárják egymástól a különböző negyedeket. 

A nyertes videók

A felhívás videója

„Optimista hangvétellel zártam a filmet, azért, hogy gondolkodóba ejtsem az embereket, hogy azt kérdezzék maguktól: várjunk csak, tényleg földönkívüli járművekre van szükség a köztünk lévő falak felemeléséhez vagy ezt mi is meg tudjuk tenni?” – mondta a film alkotója, David Gidali.

Egyik filmben Jeruzsálemet lakatlan múzeumként ábrázolják, ami a készítő szerint a legrosszabb forgatókönyv lenne a város számára. Egy másik alkotásban atomrobbanás rázza meg a várost, ami az egész föld töréséhez vezet. De olyan film is készült, amelyben Jeruzsálemet kizárólag arabnak mutatják be, egy másik alkotásban pedig templomhegyen, az al-Aksza mecset mellett felépül a hatalmas zsidó templom.

A verseny kezdeményezője szerint fontos feltenni a kérdést Jeruzsálem jövőjéről. „Nagyon sok gondolat van ezekben a filmekben, amelyek nem egyszerűek. Mélyek is, és van bennünk pesszimizmus, optimizmus és különböző árnyalatok arról, hol tartunk, mi a jövőnk és mi Jeruzsálem jövője” – mondta Pepe Alalo, a jeruzsálemi önkormányzat tagja.

A filmeket bíráló bizottság tagjai voltak egyébként az Avatar producere, egy német rendező és az Asterix animátorai.

 

Pár pályázó mű:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...