Dana International biztosra megy! Eurovízió 2011

Wolf Kati sikerei után ma este Dana Internationalért szurkolhatunk a 2011-es dsseldorfi Eurovíziós szereplésén!

2008 óta alkalmaz az Eurovízió két elődöntőt az egy helyett azért, hogy feltöltsék a döntő mezőnyét. A mai 19 fellépő közül ismét 10 ország fog bejutni a döntőbe. A továbbjutókat most is a közönségszavazatok és a nemzeti zsűrik szavazatainak összesítéséből határozzák meg. 

Izrael az elmúlt pár év nem túl fényes eredményei után idén biztosra megy: az 1998-as Eurovíziós Dalverseny győztesét, Dana Internationalt küldik újra. „Diva” című dala 1998-ban hatalmas sikert aratott, ma is a legismertebb Eurovíziós dalok közé tartozik. Akkor még csak héberül énekelhetett, idén viszont félig angolul, félig héberül fogja előadni saját szerzeményét, a „Ding Dong” című dalt.

 

Dana Jeruzsálemben született és Tel Avivban nőtt fel egy Yaron Cohen nevű fiúként. Nagyon tehetséges gyerek volt, az iskolai kórusban énekelt. Serdülőkorában azt érezte, hogy más, mint a többiek. Felfedezte Tel Aviv éjszakai életét és ott, az éjszakai klubokban, ahol mindenki igazán maga lehetett, elkezdődött az átalakulás. Egy átalakulás, amely egy felismeréssel, egy elfogadással kezdődött, majd három évvel később fejeződött be, amikor a félénk tinédzser fiúból egy gyönyörű nő lett, Dana.

20 évesen kezdett el Tel Aviv nightclubjaiban fellépni, majd egy évvel később elküldte az egyik dalát a rádióknak, amely egyből nagyon népszerű lett. Elkészíthetett egy lemezt, amelynek a második dala a „Dana International” című dal volt, és ez a név azóta is az énekesnőre ragadt.
Az 1998-as Eurovíziós Dalverseny megnyerésekor egy éjszaka alatt vált nemzetközi szupersztárrá. Győzelme nagy benyomást tett a világra, kulturális ikonná vált. A következő években kiadott két nemzetközi lemezt és körbeturnézta az egész világot. 2008-ban ismét indult az Eurovíziós Dalversenyen, bár ekkor csak szerzőként: ő írta Boaz Mauda dalát.

Idei versenydala, a „Ding Dong” arról szól, hogy harcoljunk az álmainkért és akkor valóra válhatnak: „Ha van egy álmod, ne félj, harcolj teljes szívedből, csukd be a szemed és halld meg a lelked harangjait: Ding Dong”. Ez akár Dana Hamupipőke-sztorija is lehetne, ő is addig küzdött, amíg el nem érte az álmát, hogy sikeres énekesnő legyen.

Tegnap ebéd után a házigazda NDR televízió és a versenyt szervező EBU közös sajtótájékkoztatót tartott a kedden felmerülő technikai problémák okán. A fenti társaságok mély sajnálatát fejezték ki a megjelent problémák miatt. Még a show elején voltak jelek arra, hogy gondok vannak a hálózati elemekkel, ennek következtében legalább 10 országot érintett a hanghiba, bár ezek nem érintették egyszerre az összes közvetítőállást. Így több kommentátornak saját mobiltelefonját kellett használni a közvetítés levezénylése miatt. A show után sürgősségi megbeszélést tartottak a szervezők, melynek eredményeként megegyeztek abban, hogy magasabb szintű biztonsági elemeket építenek be a hálózatba a jövőbeli hibák elkerülése miatt. Tegnap este terhelési teszteket is végzett a hangközvetítésért felelős cég a rendszeren.

 

Az EBU új főellenőre, Jan Ola Sand szerint nagyon kiábrándító volt a keddi helyzet. Viszont a tegnap esti terhelési tesztek eredményével elégedett volt, ezzel sikerülhet elkerülni az összes problémát a közvetítéssel kapcsolatban. A svéd SVT képviselője külön kiemelte, hogy a show eredeti hangjával is problémák voltak. A válaszban elmondták a vezetők, hogy ma semmilyen hangprobléma nem fog előfordulni.

You may also like...