Határtalan-Munkács

„Ne száradjon ki a forrás és ne fonnyadjon el a fa.” – Négy napos kulturális zarándoklat az ezerarcú Kárpátaljára a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

 „A határ túloldalára került Kárpátalja közelebb van hozzánk, mint gondolnánk, közelebb, hiszen olyan, mintha az élő lelkiismeret tája lenne. „

 
2011. június 23-26. / 4 nap, 3 éjszaka. / 3 és 4 csillagos szállodákban. Utazás légkondicionált autóbusszal.

PROGRAM

2011. június 23. csütörtök

05:30 óra: Indulás Budapest- Hősök tere
12:00 óra körül érkezés Munkácsa, a szálláshelyek elfoglalása
12:00-14.00 óra között szabadidő

14:00-17:00 óra:
A város nevezetességeinek és a Munkácsi Vár megtekintése
Munkácsi vár: A vár egy vulkáni eredetű hegy tetején áll. Területe 13.930 nm. Építésének pontos ideje nem ismert, de már a XI. században említik források. Ehhez hasonló vár csupán néhány marad Európában. A vár jelentős szerepet játszott a Habsburg-ellenes mozgalmak korában. Zrínyi Ilona vezetése alatt, az 1685-1688 közötti években hősiesen ellenálló várőrség utolsóként kapitulált a Rákóczi-szabadságharc idején. A Habsburg uralom alá került várat 1787-től fogházzá, majd börtönné alakították át, ahol sok neves forradalmár raboskodott. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején ismét a szabadság vára volt, utolsók között tette le a fegyvert 1849-ben. 1855-1896 között ismét börtönként használták.


A munkácsi vár

19:00 óra:
Egy ember Munkácsról – Jávori Ferenc portréja
A Yale Strom által rendezett film vetítése, utána kötetlen beszélgetés a művésszel. Jávori Ferenc szülővárosában, Munkácson ismerte meg a zsidó kultúrát, és egy sokoldalúan játszó cigány muzsikus, Galambosi Gyula segítségével ismerkedett meg a hagyományos zsidó zenével, a klezmerrel.
Helyszín: Kultúrház (Dom Kultury), Béke tér 12.


Jávori Ferenc

2011. június 24. péntek

10:00-11:00 óra:

Koszorúzás és megemlékezés a holokauszt és a sztálini terror áldozatai emlékére (fakultatív program)

13:00-18:30 óra:
Kirándulás Ungvárra, a város nevezetességeinek, valamint az ungvári vár megtekintése. Az Ungvári vár vagy Drugeth-vár Ungvár nevezetessége, Kárpátalja egyik leghíresebb műemléke. Első írásos említése a Gesta Hungarorumban található, keletkezéséről azonban több elmélet is létezik. Utunk során megtekintjük a város zsidó nevezetességeit is.


Ungvár egykor

19:30 órától:

„Néha szeret, néha bánt”: A Budapest Klezmer Band koncertje
Az immár 1990 óta működő zenekar előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.
Helyszín: Kultúrház (Dom Kultury), Béke tér 12.

 

Budapest Klezmer Band

2011. június 25. szombat

9:00-9:30 óra:
Hűség a hagyományhoz: A Spirák története, avagy egy galíciai rabbidinasztia – Zima András előadása

9:40 óra-10:10
Vallásos élet a szovjet diktatúra alatt – előadás

10:20-10:50 óra:
Munkácsi héber gimnázium – Zima András előadása a régió, a maga korában egyedülálló, cionista szellemiségű oktatási intézményéről

11:00-11:30 óra:
Az ezerarcú Kárpátalja – zsidó emlékhelyek Kárpátalján
Az előadások helyszíne: Városháza díszterem I. emelet, Béke tér 2.

13:00-17:30 óra:
Kirándulás: Beregvári Schönborn kastély, „Vadászat” a Kárpátokban, „Skakalo” vízesés
Munkácstól északkeletre található beregvári Schönborn kastély 1890 és 1895 között épült a 19. században divatos angol Tudor-féle stílusban. Zuilbrandt Gregersohn tervei alapján épült az asztronómia jegyében, ugyanis 365 ablaka, 52 helyisége, 12 bejárata és 4 tornya van. Helyén egykor egy fából készült vadászkastély állt, mely a Rákóczi család tulajdonában állt. A Schönborn családnak jelentős szerepe volt Beregvár életében: feladatuknak tekintették az elnéptelenedő falvak betelepítését, igyekeztek minél több megélhetési lehetőséget biztosítani. Timsó- és vasgyárat üzemeltettek, Munkácson sörgyárat építettek. A kastély festői szépségű ötvenhektáros parkban fekszik. Angolparkjában különféle egzotikus fák, bokrok, növényritkaságok találhatóak. A park közepén kialakított tó az Osztrák-Magyar Monarchia térképe alapján készült. Több forrás is van a parkban, melyek közül legismertebb az örök Fiatalság forrása.
„Vadászat” Kárpátokban
Rövid látogatás Karpati mislivec-re, ahol vaddisznókat tenyésztenek. Itt lehetőség nyílik akár az állatok etetésére is. Majd látogatás a „Skakalo” vízeséshez, rövid séta az erdőben a vízesésig

18:30 óra:
Szombat Szalon – a Szombat folyóirat Kárpátalja számának bemutatója
Közreműködnek: Deák Andrea: Emlékezet lélektől-lélekig, Komoróczy Szonja Ráhel: Jiddis kultúra a Kárpátalján, Jávori Ferenc (Fegya): Zsidóként a háború utáni Munkácson.
A beszélgetést vezeti Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője
Helyszín: Kultúrház (Dom Kultury), Béke tér 12.

19:30 óra:
„Ha én folyóvíz volnék” – Magyar népzene a Kárpát-medencéből
Bognár Szilvia – Szokolay „Dongó” Balázs – Bolya Mátyás koncertje, közreműködik Jávori Ferenc (Fegya). Népzenei ihletésű kamarazene énekhangra, fúvós- és pengetős hangszerekre.


Bognár Szilvia, Szokolay „Dongó” Balázs, Bolya Mátyás

 

2011. június 26. vasárnap

10:00-12:00 óra:
„Zsidó Munkács” – kulturális zarándoklat a munkácsi zsidóság helyszínein. Barangolásaink során felkeressük a híres haszid rabbi, Spira Lázár sírhelyét is a munkácsi zsidó temetőben.

Délután hazautazás Budapestre:
Érkezés az esti órákban 20:00 és 22:00 óra között

A programváltoztatás jogát fenntartjuk! Jó idő esetén a zenei programokat szabadtéren tartjuk meg, a meghirdetett Kultúrháztól pár lépésre.

******

Árak:

36.000 Ft/fő
3 éjszaka szállás a 4*-os Hotel Zirkában, kirándulások, belépőjegyek, programok, tranzit

31.000 Ft/fő
3 éjszaka szállás a 3*-os Hotel Apollonban, kirándulások, belépőjegyek, programok, tranzit

Egyágyas felár 4.000 Ft/fő/3 éjszaka

(Az árak tartalmazzák az útiköltséget, a kirándulásokat, a koncertek és séták részvételi díjait és a reggelit)

Az utaztatásban partnerünk:
Jam Travel
www.jamtravelhungary.com

A Jelentkezés határideje: 2011. június 17.

További információ:
Telefonszám: 06 70 500-0505
E-mail: j.a.m.szalai@gmail.com, mazsike@gmail.com

Támogatók:
Magyar Köztársaság Külügyminisztérium
Munkács város
Magyarországi Cionista Szövetség

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

You may also like...