86 éves lenne Tony Curtis

A szülei révén magyar származású Tony Curtis Bernard Schwartz néven látta meg a napvilágot 1925. június 3-án New York Bronx negyedében. Szülei, Emanuel és Helen Schwartz Mátészalkáról kivándorolt zsidó emigránsok voltak. 1948-tól már Hollywood kék ege alatt élt, nevét ekkor változtatta Tony Curtisre.

 


Azonnal kezelésbe vette a korabeli sztárcsináló gépezet, a színjátszáson kívül lovagolni és vívni is tanult, de őt jobban érdekelték a lányok. A kor elvárásainak megfelelően az ’50-es években többnyire kosztümös kalandfilmekben játszott. A Criss Cross című filmben rumba táncosként debütált szerepelt, majd A tolvaj hercegben és az Ali baba fia című filmben is játszott. Az 1956-ban bemutatott Trapéz című szerelmi történetben fiatal artistaként csillogtatta meg igazán először színészi erényeit is, e film kapcsán a kritikusok már nemcsak külsejét, hanem játékát is dicsérték. Ettől kezdve a komolyabb szerepek sem kerülték el, talpnyaló újságírót játszott Burt Lancaster partnereként A siker édes illata című filmben, és Sidney Poitierhez láncolt, szökésben lévő elítéltet A megbilincseltekben. Ez utóbbi szerepéért 1959-ben a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

 

Antoniusként tűnt fel az epikus Spartacusban, és megcsillanthatta karakterformáló képességeit A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként. Sokak szerint mégis a könnyedebb műfajban állt igazán közel habitusához: talán leghíresebb vígjátéka az 1959-es Van, aki forrón szereti, melyben Jack Lemmon társaságában, nőnek öltözve próbál Marilyn Monroe kegyeibe férkőzni. A Verseny a javából című kalandfilmben ismét Jack Lemonnal dolgozhatott együtt. Az ötvenes években annyira népszerű volt, hogy még Elvis Presley is ihletet merített belőle, tőle leste el jellegzetes hajviseletét. A hatvanas évek elején pedig a Flinstones rajzfilmsorozatban vendégszerepelt Stony Curtis néven. Nagysikerű TV-sorozata a Minden lében két kanál, melyben Roger Moore angolos eleganciáját tökéletesen kiegészítette Curtis amerikai vagánysága és humora. Az utóbbi években nagyon kevés filmben láthattuk, nyúlfarknyi szerepet kapott a Woody Harrelsont és Antonio Banderast profi ökölvívóként felvonultató Ilyen a bokszban, és szerepelt a Vérdíj 2. – A nagy robbanás című filmben.

A nyolcvanas évektől festőként is tevékenykedik, és manapság inkább már festményeivel hódít, képeit neves galériákban is kiállítják, például 2007-ben a manhattani Metropolitan Museumban a The Red Table című képét. Hollywood egyik „nagy öregje”, notórius nőcsábász, a sármos, energikus, nagy dumás amerikai prototípusa, akinek 1949-ben rövid ideig még Marilyn Monroe-val is viszonya volt. Saját bevallása szerint a hosszú életének titka a fiatal nőkben volt kereshető: – a sorban az ötödik, egyben utolsó felesége, akivel tíz évig voltak házasok, 42 évvel volt fiatalabb nála. Első feleségével, Janet Leigh színésznővel az ’50-es évek hollywoodi álompárját alkották, 11 évig tartó házasságukból született Jamie Lee Curtis színésznő, akin kívül Tony Curtis-nek még öt gyermeke volt.

A színész 2010. szeptember 29-én, 85 évesen hunyt el a nevadai Henderson városában.

Hölgyfórum.hu

You may also like...