Filharmónia ősszel-nyáron

Régi Zenei Napok Sopronban, Nemzetközi Bartók Fesztivál Szombathelyen és a Liszt-év egyik legjelentősebb rendezvénye, a Zongoraverseny Budapesten. Ezt kínálja a Filharmónia Budapest az elkövetkező hónapokban.
A június 18. és 25. között megrendezett 27. Régi Zenei Napokat Malcolm Bilson világhírű fortepianoművész koncertje nyitja a soproni Liszt Kulturális Központban, majd másnap a Szent György-templom műemlék orgonáján Szekendy Tamás ad hangversenyt. A gazdag hangversenykínálatban megtaláljuk Anneke Boeke furulyaművész nevét, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekart, Simon Standage hegedű- és Kertész Ildikó fuvolaművészt, és itt tartja jubileumi koncertjét a harminc éves Capella Savaria, Magyarország első, külföldi elismerést szerzett régizenei együttese, amelyet Kalló Zsolt vezet. Előadást tart majd Malcolm Bilson és Simon Standage és a tavaly sikeres kurzus után Nancy Argenta idén is ellátogatott volna Sopronba, de betegsége miatt le kellett mondania a részvételt. „Helyettese” Kolonits Klára lesz, aki elsősorban a dalirodalom rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. A soproni rendezvény különlegessége az a Széll Rita vezette tánckurzus, amelyet előképzettséggel rendelkezők és a hangszeres kurzusok hallgatói is lát
ogathatnak, hogy aztán tudásukat be is mutassák a június 25-i barokk táncházzal összekötött zárókoncerten.

Liszkay Mária fesztiváltitkár szerint – aki a kezdetek óta részt vesz a Napok megszervezésében -, az utóbbi három-négy évben jelentősen megnövekedett a külföldi jelentkezők száma. „Idén a résztvevők egyharmadát teszi ki a többek között Kanadából, Oroszországból, Szlovéniából vagy Brazíliából érkezők” – emelte ki a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Bő kéthetes pihenő után veszi kezdetét Szombathelyen július 11-én a Nemzetközi Bartók Fesztivál „Bartók – elődök, kortársak, követők” szlogennel. A mesterkurzusokat olyan jeles előadók, professzorok tartják, mint Peskó Zoltán, Tihanyi László, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Pauk György, Kim Kaskashian, Jacques Zoon és Meláth Andrea. Július 14-én újdonságként fiatal szerzők zeneműveihez tánckompozícióikat készít Virágh Melinda koreográfus, amelyeket a szombathelyi Képtárban mutatnak be. Július 15-én egy másik új elem is kerül a programba: jazz standardekből, saját szerzeményekből jazzkoncertet rendeznek Fábián Julianna, Pintér Péter, Fonay Tibor és Csizi László közreműködésével. Az est házigazdája László Attila gitárművész lesz. A július 18-i zárókoncert is különlegességgel szolgál, hiszen a koncert alatt nemcsak a karmesterkurzus résztvevői fogják váltani egymást a karmesteri pulpituson, hanem Bartók 2. hegedűversenyében Pauk György kurzusának legtehetségesebb résztvevői is. Széll Ágnes fesztiválmenedzser elmondta, hogy kilencven növendék fog részt venni a hét kurzuson és egy pályázatnak köszönhetően két csoportot is vendégül tudnak majd látni passzív résztvevőkként.

Az idei Bartók Fesztivál legnagyobb különlegessége azonban az a nemzetközi zenetudományi konferencia lesz, amelyet 16. és 18. között rendeznek meg, az MTA Bartók Archívumának 50 éves évfordulója apropóján. Magyarországról, Amerikából, Németországból, Izraelből és Japánból is érkeznek Bartók-kutatók, elfogadta a meghívást többek között Malcolm Gillis, Laki Péter is és doktorandusz hallgatókat is várnak szerte a világból.

„A Liszt-év egyik legjelentősebb eseménye lesz a Nemzetközi Zongoraverseny, amit szeptember 8. és 19. között rendezünk meg 45. Nemzetközi Zenei Versenyként” – fogalmazott Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. igazgatója. „Bár a 2011-es jubileum kapcsán a világon sok helyen kerül sor Liszt-versenyre (Weimar például előrébb hozta a megmérettetést), a budapesti versenyt teljesen egyedi koncepció alapján szervezzük Nagy Péter zongoraművész ötlete alapján. Bár egy-két darab kötelező, nincs megkötött repertoár, így a versenyző maga dönti el, hogy milyen sorrendben, milyen műveket játszik, így a legerősebb oldaláról mutatkozhat be” – folytatta Igric György. „Szorgalmaztuk a kései művek és az átiratok választásának lehetőségét is, hogy ne csak az ismert művek szólaljanak meg. Különlegesség az is, hogy a versenyprogramban Liszt-dalok kísérete is szerepel, így a szóló- valamint zenekari művek mellett a versenyzők a kamarazenei képességeiket is megmutathatják.” A versenyek helyszíne a Régi Zeneakadémia lesz, a döntőket a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tartják. Eddig hetven jelentkezést regisztráltak tizennégy országból, a legtöbbjük Japánból, Oroszországból és Magyarországból érkezett. A zsűri összetételén is frissítettek, hiszen több külföldit és kevesebb magyart hívtak meg, a zsűri elnöke Charles Rosen lesz. A verseny győztesei a jelentős pénzjutalmon kívül számos koncert-felkérést kapnak, többek között ez év őszén egy három részes, nagyszabású európai-kínai turné-lehetőségét.

A budapesti verseny a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének alapító tagjaként Európa legelső zenei versenyeinek egyike. Évente más-más hangszerre hirdetik meg, de a zongoraversenyek ötévente rendszeresen visszatérnek. Ez a legjelentősebb és legismertebb verseny, melynek anyagát minden esetben Liszt Ferenc művei alkotják.

A Filharmónia Budapest Nonprofit Kht. további újdonsága, hogy mindhárom eseményre kedvezményes árú bérleteket árusítanak, hogy aki több időt szeretne tölteni a rendezvényeken, az mindezt kedvező feltételekkel tehesse. Együttműködő partnerük továbbá a Tokaj Kereskedőház Zrt., amely az egyetlen állami tulajdonú hazai borászat. Jogelődjeit tekintve az egyik legrégebbi magyar pincészet, mely kétségtelenül a legismertebb és legrangosabb magyar pincészet. Az együttműködésük első lépcsőjeként a Tokaj Kereskedőház megjelenik a szombathelyi Bartók Fesztiválon, melynek saját bora lesz, a 2010-es száraz furmint, amely egyben a legendás pincészet korszerű, megújult arcát is bemutatja.

www.fidelio.hu
Szerző: (fv)

You may also like...