Vendégségben a Látogatók

„Hazatér” Rimaszombatra a Látogatók. Az egri Gárdonyi Géza Színház előadása meghívást kapott a Zsidó Kulturális Fesztiválra, melyen az egri társulat június 24-én este 7 órától lép fel.

Az előadás szövegkönyve Fábri Péter drámaírói segítségével Kertész Lilly Mindent felfaltak a lángok című önéletírása alapján készült. Az ősbemutatót 2010 decembere óta teltházas érdeklődés kíséri az egri stúdiószínpadon.

A történet 1944. március 19-én, a német megszállással kezdődik. Lili ekkor épp a 20. születésnapját készül megünnepelni Rimaszombatban a nagymamájánál. Ünnepi zsúr helyett azonban sietősen haza kell utaznia a szüleihez Egerbe… s ezzel kezdetét veszi egy év szörnyű kálváriája. A darab során Lilly emlékeiben gyakran felmerül Rimaszombat és Eger, a történet így köti össze a két várost.

Az előadás azt mutatja be, hogy egy fiatal, éppen nővé érett, házassága küszöbén álló lány hogyan szakad ki a polgári biztonságot adó miliőből, hogyan éli meg a rettenetet, s miként marad talpon.

Azt szeretném megfogalmazni, hogy vannak alapvető emberi szabályok, mint a tisztelet, az emberség tiszteletben tartása, a méltóság. Fontos számomra, hogy Lilly milyen felelősséggel gondolkodik erről az időszakról, nem egy generációt, nem egy nemzetet tesz felelőssé, nem általánosít – ajánlja az előadást Blaskó Balázs, rendező.

Hír6.hu

You may also like...