Rendhagyó magyar koncert Berlin szívében

Rost Andrea, Kocsis Zoltán, a Budapest Klezmer Band és még sokan mások lépnek fel azon a rendhagyó magyar szabadtéri koncerten, amelyre június 29-én kerül sor Berlin szívében, a híres Brandenburgi kapu előtti téren.

A német főváros – és egyben Európa – egyik legnevesebb és leghangulatosabb terén, a Pariser Platzon tartandó kétórás koncert fő szervezője (német és magyar szponzorok támogatásával) a berlini magyar nagykövetség. A rendezvényt a magyar uniós elnökség záróakkordjaként, továbbá abból az alkalomból tartják, hogy kereken 20 évvel ezelőtt írták alá a Berlin és Budapest közötti testvérvárosi kapcsolatokról szóló megállapodást. A koncert keretében Magyarország jelképesen átadja az elnökségi stafétabotot az Európai Unió soros elnökének, Lengyelországnak, és ebből kiindulva a magyar koncertnek lengyel vendégszereplője is lesz, mégpedig az Európában rendkívül népszerű és teljesen egyedi zenét játszó Motion harmonikatrió.


    
A koncertre írásos és elektronikus formában több ezer meghívót küldtek ki, egyebek között a német, illetve a berlini politikai, gazdasági, kulturális és társadalmi élet neves képviselőinek. De várnak mindenkit, akinek szívéhez közel áll Magyarország, a koncert ugyanis – mint a szervezők fogalmaztak – magyar ajándék a berlinieknek.
    
A koncert sztárja a többnyire Berlinben tartózkodó, de a világ számos operaszínpadát meghódító Rost Andrea, aki a rendezvény nyitányaként Bartók-Kodály crossovert ad elő. Kocsis Zoltán zongorakísérete mellett Rost Andreát dudán Szokolay Dongó Balázs, lanton pedig Bolya Mátyás kíséri.
    
A második részben a lengyel Motion trió lép fel, majd ismét Rost Andrea lesz a főszereplő, még pedig a Pannon Dalokkal. Az operaénekesnő a Kárpát-medencéből származó magyar, zsidó és cigány népdalokat ad elő. Ahogy egy interjúban ennek kapcsán nyilatkozott: a legnagyobb operaszerepek eléneklése után merült fel benne az a gondolat, hogy a Kárpát-medence zeneiségét fogalmazza meg, de ezúttal nem az opera nyelvén. A három népcsoport zenei hagyományainak ismertetésében kiváló zenészek lesznek a társai, köztük a Budapest Klezmer Band tagjai.
    
A magyar zenei estet a két főváros vezetője, Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere és Tarlós István, Budapest főpolgármestere nyitja meg. Az MTI értesülése szerint jelen lesz a koncerten a magyar kormány több képviselője, köztük Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

 

MTI

You may also like...