Glenn Beck a Siratófalnál beszélt

Jeruzsálem – Több mint ezer, elsősorban amerikai evangéliumi keresztény gyűlt össze az izraeli fővárosban A bátorság helyreállítása című rendezvényen, hogy meghallgassa Glenn Beck amerikai rádiós műsorvezetőt. A baloldali aktivisták ellendemonstrációt tartottak.
Beck a Nyugati Faltól – a zsidók Második Szentélye egyetlen nagyobb, a rómaiak pusztítása után épen maradt darabjától – nem messze lévő Davidson Centerben méltatta a zsidó állam bátorságát, amelyet követendő példaként állított a civilizált világ elé.

„Izraelben egy négyzetmérföldön több a bátorság, mint egész Európában”, szögezte le. „Izraelben több bátorság szorult egyetlen katonába, mint az ENSZ összes bürokratájának a hideg szívébe együttvéve.”

„Izraelben olyan embereket találsz, akik elképesztő esélytelenséggel szemben is bevállalják a cselekvést… a világ közvéleményének egészével szemben, mindazért, ami helyes és jó és igaz. Izrael nem tökéletes ország. Tökéletes ország nem létezik. De legalább próbálkozik… és ez bátor dolog.”

Beck említést tett beszédében az itamári mészárlásról, amelynek során palesztin terroristák a Vogel család öt tagját gyilkolták meg otthonában, a csecsemőt sem kímélve. „Amikor a Vogel családot álmában megölték, a világ alig is vett erről tudomást. A világ nagy testületei csak Izraelt ítélik el.”

„A határ másik oldalán Szíria a saját állampolgárait mészárolja. A nagy testületek hallgatnak. Nem csoda, hogy gyerekek gyújtogatnak az utcáikon.”


A Beck ellen tüntető izraeli baloldaliak – akik az amerikai rádiós személyiséget szélsőjobboldalinak tartják – a helyszíntől nem messze tüntetve konfrontációt kezdeményeztek a Beck beszédére tartó Anasztaszja Micháélivel, a Jiszráél Béitéinu párt Kneszet-képviselőjével, akik gyalázták, rasszistának és fasisztának nevezték, majd utánamentek és folyamatosan szidalmazták.


A nyolcgyermekes családanya megállt, és kísérletet tett arra, hogy elmagyarázza álláspontját a tüntetőknek. Heves vita bontakozott ki, mialatt az ellentüntetők még jobban mocskolták Micháélit, aki végül lemondott arról, hogy párbeszédet folytasson velük és továbbment. Fizikai erőszakra nem került sor.

A rendezvényen beszédet mondott Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere, aki hitet tett amellett, hogy a Szent Város Izrael egységes és oszthatatlan fővárosa marad mindörökre. Jelen volt a Likud pártból Dáni Ájálon képviselő is, aki kijelentette: „Világszerte túlságosan sok az ellenségünk, így aztán még ha Izrael Állama igaz támogatói jönnek is hozzánk, akadnak köztünk, akik nem tudják, miként becsüljék őket meg, és hogyan adják meg nekik a tiszteletet. Támogatást érdemel mindaz, aki ilyen bátran kiáll Izrael mellett.”


Amerikai Magyar Népszava

You may also like...