Navracsics: Magyarország minden jóakaratú ember otthona

Navracsics: Magyarország minden jóakaratú ember otthona
Új testülettel tevékenykedik a MAZSÖK

Ünnepélyes keretek között adta át a megbízóleveleket Navracsics Tibor a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak. A miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta, mindannyiunk dolga hitet tenni amellett, hogy Magyarország minden jóakaratú ember otthona.

Mindannyiunk dolga hitet tenni amellett, hogy Magyarország minden jóakaratú ember otthona – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) megújított kuratóriumának ünnepélyes alakuló ülésén szerdán Budapesten. A kormányfő helyettese elmondta: a magyarországi zsidó közösség a társadalom megbecsült része, minden tagját értékeli, és tradíciójának megtartására neveli a fiatal generációkat is. Mint mondta, a kuratórium eredeti küldetése érvényes továbbra is, de meg kell vizsgálni, hogy „mi adhat a jövőben többletjelentést” a testületnek.

Navracsics kijelentette: a hagyományok és a kultúra ápolásával a Mazsök nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország sokszínű kultúrájú ország maradjon a jövőben is. Hozzátette: a toleranciának, egymás elfogadásának meg kell jelennie a kuratórium munkájában. Közölte, konszenzus alakult ki a Mazsök kuratóriumának összetételét illetően, a testület pedig „a sokszínűség erejét sugározza”, és „lehetővé teszi, hogy a zsidóság a magyarországi közösségek  között megkülönböztetett helyet foglaljon el”. Negatívumként említette, hogy a legutóbbi időkben több esemény sértette a zsidóságot a magyar közéletben. Megjegyezte: bármilyen ismérvek mentén különülnek is el egymástól a társadalom különböző részei, abban meg kell egyezniük, hogy jót akarnak Magyarországnak. A rendezvényen felszólalt Gál András Levente kormánybiztos és Szabó György, a Mazsök kuratóriumi elnöke, Semjén Zsolt pedig levélben üdvözölte az eseményt.

Az ünnepség végén Navracsics Tibor átadta a megbízóleveleket a Mazsök kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak. A kuratórium tagjai: Szabó György és Bőhm Dávid a kormány delegáltjaként, Feldmájer Péter, Zoltai Gusztáv és Streit Sándor a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének részéről, Köves Slomó és Bodnár Dániel az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Oberlander Baruch a Chabad-Lubavics irányzat, Balázs Gábor a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség képviseletében. A Mazsök kuratóriumának további tagjai: Gárdos Bernadett (Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség), Or-Csillag-Shai (World Jewish Restitution Organization), Sessler György (Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete), Csomó Shaul Taly (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány), Szeszler Anna (Világi Zsidó Iskola Alapítvány), illetve a tudomány és a közélet területéről Moskovits Dávid, Megyeri András és Michael Kalman.

(Forrás: mandiner.hu)

You may also like...