Öt nap a zöld nanotechnológiáról

2011 júniusában ötnapos konferenciát szervezett egy lelkes diákcsapat az izraeli Bar-Ilan Egyetemen. A szakmai fórum résztvevői, közel harmincan, Németországból, Hollandiából, Spanyolországból, Bulgáriából, Angliából és Magyarországról érkeztek a tel-avivi felsőoktatási intézménybe.
Az első két nap során előadások hangzottak el a rendezvénynek otthont adó BINA (Bar Ilan Institute of Nanotechnology and Advanced Materials), a jeruzsálemi Héber Egyetem, a Tel-Aviv Egyetem, a haifai Technion és a rehovoti Weizmann Intézet kutatóitól. A neves professzorok által tartott prezentációkban közös volt, hogy a nanotechnológia zöld területeiről, azaz a környezettudatos ágairól szóltak. A napenergia hasznosítása, az energiatárolás, az újrahasznosítható és lebomló anyag kerültek terítékre.

Arie Zaban (BINA) és Yossi Rosenwaks (Tel-Aviv Egyetem) a mai kor napelemeiről, Gitti L. Frey (Technion) a szerves és szervetlen fotovoltaikus határfelületekről tartott bemutatót. A környezetbarát energiatárolás és a nanotudományok kapcsolatát elemezte Yoel Sasson (Héber Egyetem), Doron Aurbach (BINA), Yaakov Tichler (BINA) és Igor Lubomirsky (Weizmann Intézet). Aharon Gedanken (BINA) az antibakteriális kórházi textíliák területén folytatott kutatásainak eredményét vázolta.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Daniel Hershkowitz professzor, Izrael állam kutatási és technológiai minisztere. Beszédében hangsúlyozta: a tudomány nyelve közös lehet valamennyi nemzet, vallás számára, ez köthet össze bennünket, s hozhatja el a békét a Közel-Keletre is.

Az intenzív bevezető után a szentföldi nano-cégek nyomába eredtünk a hátralévő napokon. Első állomásunk a dimónai atomerőmű szomszédságában működő Bright Source napenergiát hasznosító telep volt. A munkavédelmi előírásoknak megfelelő védőöltözet felvétele után a csapat testközelből nézhette meg a Negev-sivatagba kihelyezett hatalmas tükröket és azt a tornyot, ahova a tükrök segítségével a nap sugarait összegyűjtik. A terület bejárása után Sde Boker kibucba utaztunk, ahol a beer shevai Ben Gurion Egyetem kihelyezett napenergiai kutatólaboratóriumát és látogató központját tekintettük meg. A település határában felkerestük David Ben Gurion, Izrael első elnökének sírját is. A tudományok mellett akadt idő az ország megismerésére. Az estét a Rimon-kráter mellet épült Mitzpe Ramon városában töltöttük. A gyalogtúra és rappelling (a kráterbe kötélen történő leereszkedés) után a sivatagi éjszakában a csillagokról hallhattunk előadást, majd szabad szemmel és teleszkóppal gyönyörködhettünk
az égbolt jelenségeiben.

Másnap a Holt-tenger partján az AHAVA kozmetikai cég laboratóriumában megtudhattuk, hogyan járulhat hozzá a nanotechnológia a szépségipar fejlődéséhez. Érdekes volt látni a turistaparadicsom közepén a fehér köpenyben dolgozó vegyészkollégákat. A világ
legmélyebb pontján lebegtünk a tenger felszínén, majd Jeruzsálem felé vettük az irányt. Az éjszaka során az óvárosi Siratófal melletti alagút-hálózatban kalandozva tárult elénk a 3000 éves város történelme. Az időutazást a következő napon az Óváros különböző negyedeinek meglátogatása tette még feledhetetlenebbé. A tel-avivi záróvacsora előtt ellátogattunk a Héber Egyetemre, ahol Israel Aumann Nobel-díjas közgazdász tartott előadást a nanotechnológia szerepéről a világ fejlődésében és a közel-keleti békefolyamatokban.

Dr. Paszternák András

www.nanopaprika.eu
www.zoldizrael.hu

You may also like...