Básti-Csákányi: két név, négy színész – kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Básti - CsákányiAz Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet október 1-jén nyíló kiállítása a Bajor Gizi Színészmúzeumban Básti Lajos születésének 100. és Csákányi László születésének 90. évfordulójára emlékezik.

Két kiemelkedő tehetség, két eltérő karakter és művészi sors. A 2012 márciusági látogatható kiállítás az 1930-as évektől az 1990-es évekig idézi fel jelentős alakításaikat, alakjukon keresztül felvillantva a második világháború előtti magánszínházak világát, a Nemzeti Színház négy évtizedét, és többek között a Fővárosi Operettszínház, a Vígszínház, a József Attila Színház vagy a Vidám Színpad előadásait.
 
Az 1970-es évek óta a színházi történetet kiemelkedő tehetséggel lányaik „írják” tovább: Básti Juli és Csákányi Eszter. A két színésznő pályája számos ponton találkozott előbb a kaposvári Csiky Gergely Színház, majd a budapesti Katona József Színház társulatában. A kiállítás a közös előadásokat, azonos szerepeket helyezi a középpontba, de felidézi legfontosabb szerepeiket, napjainkig.
 
Négy színész, csaknem 80 színpadon töltött éve, több, mint 500 szerep, több tízezer színházi este, több százezer néző, számos szakmai díj. A kiállítás számos fénykép mellett dokumentumokkal, interjú-részletekkel, személyes tárgyakkal, archív felvételekkel mutatja be a négy művész színházi életművét.
 
Forrás: kultura.hu

You may also like...