Az interneten is elérhetőek a zsidóság titkai

TekercsA Google és a jeruzsálemi Izrael Múzeum öt holt-tengeri tekercset digitalizált, és tett online elérhetővé és kereshetővé.A digitalizált kétezer éves tekercseket mostantól bárki tanulmányozhatja. A nagy felbontásban a webre vitt holt-tengeri tekercsek sokat elárulnak a Jézus korabeli zsidó közösségek és a korai keresztények életviszonyairól. Az első tekercseket még 1947-ben fedezte fel egy ifjú beduin pásztor, aki az elcsavargott birkáit kereste.

A későbbiekben további barlangokat fedeztek fel, összesen tizenegyet. Legnagyobb jelentősége a 4-es barlangban talált Ézsaiás tekercsnek van, amely 7,34 méter hosszú és egészen jó állapotban maradt ránk. A páratlan leleteket hosszúkás agyagkorsók őrizték, melyeket viasszal légmentesen lezártak, ez garantálta azt, hogy ilyen hosszú időn át fennmaradhattak.

Meglehetősen kalandos körülmények között jutottak el a tekercsek a Palesztinai Régészeti Múzeumba és a Könyv Szentélyébe, amelyet a tekercsek őrzésére emeltek. Az idővel egymás után előkerülő több száz tekercs egy része tönkrement (egyes darabokat még a felfedezés idején a beduinok égettek el), illetve darabkái összekeveredtek.

A jelenlegi bejelentés abba a sorozatba illeszkedik, mellyel a keresőcég fontos kulturális és történelmi gyűjteményeket tesz a nagyközönség számára az interneten is megtekinthetővé (így például a korábban bejelentett Art Project, a Yad Vashem Holokauszt gyűjtemény, valamint a madridi Prado múzeum műkincsei).

 

Forrás: kulturpart.hu

You may also like...