Jeruzsálembe csábítanák a filmeseket

JeruzsálemMegelégelték Izraelben, hogy a bibliai témájú filmeket rendre külföldön, Olaszországban, Máltán, Görögországban, Tunéziában, de leginkább Marokkóban forgatják.

Rengeteg film játszódik Jeruzsálemben, csak éppen a forgatás zajlott egészen más helyszíneken. A Brian élete című film híres jeruzsálemi jelenetét a keresztfán éneklő elítéltekről Tunéziában vették fel, Brad Pitt legújabb, ugyancsak Jeruzsálemben játszódó Z világháború című produkciója Máltához köthető. Spielberg München-filmjében a Tel-Aviv-i tengerparti jelenetet ugyancsak Máltán forgatták, Mel Gibson Krisztus-filmje pedig Olaszországban készült.

Az említett országokban sokkal alacsonyabbak a produkciós költségek, pedig Izrael nem először próbált változtatni a helyzeten. Egy 2008-ban elfogadott törvény pénzügyi- és adókedvezményekkel próbálta a valódi Szentföldre csalogatni a külföldi filmeseket, a jogszabály azonban nem hozta meg a várt sikert. Kiderült ugyanis: a helyi filmeseket is támogatták volna, például csakis helyi cégek közvetítésével lehetett volna lebonyolítani a megrendeléseket, ráadásul az adókezdvezmények mértéke sem érte el a másutt igénybe vehető ajánlatokat.

A közelmúltban aztán újabb lépésre szánták el magukat az izraeli filmipar illetékesei. Mostantól 400 ezer dollárig terjedő támogatást, újabb adókedvezmény-csomagot és terror elleni biztosítást is ígérnek a nemzetközi produkcióknak, ha Jeruzsálembe jönnek forgatni. Izraelben úgy vélik: mindez megéri, hiszen a filmesek sokmillió dollárt költenek majd el a szent városban, ezzel is segítve az itt élők üzleteit, és az sem utolsó szempont, hogy ezentúl az igazi és hamisítatlan Jeruzsálemet látják majd a mozivásznakon az egész világon .

Forrás: mr1-kossuth.hu

You may also like...