A titkosügynök élete

Az adósságEgy krimi izgalmú izraeli film krimi izgalmú angol nyelvű remake-je Az adósság. Két idősík, három Moszad-ügynök és egy harminc éven át őrzött súlyos titok. Mikor kipattan, már ismét vér folyik, hogy még több vér ne follyon.És egy páratlan érdekességű CD: Jancsó Miklós Csillagosok katonák című filmjének eredeti és szovjet változata dupla lemezen.

Az ég tudja, mennyiben lett más az angol nyelvű változatban a 2007-es izraeli film, a Ha-Hov, azaz Az adósság. Tény, hogy az eredeti forgatókönyvből A szerelmes Shakespear című filmjével egy csapásra ismertté lett John Madden forgatott remake-et. Az eredeti izraeli kémsztoriból. Izgalmas, pergő, feszültséggel teli kémsztori lett, amelyben A szerelmes Shakespeare rendezője ismét megcsillogtatja korábban megcsillogtatott karakter-teremtő erejét, a lelki rezdülésekre kihegyezett szemléletét és érzékét a titkolt érzelmek sejtetése iránt. Emellett új oldaláról is megmutatkozik akkor, amikor a világ egyik legjobb kém és hírszerző szervezetének, az izraeli Moszadnak az embereit mutatja akcióra készülve és akció közben. Magyarán, kíméletlen kemény helyzetekben. Amikor hőseinknek nem csak az ellenféllel, hanem mindenek előtt önmagukkal kell megvívniuk a harcot.

A történet érdekessége és sajnos egyik buktatója is, hogy két idősíkban játszódik. A múltban s a három évtizeddel későbbi jelenben. A múlt, amikor ahatvanas évek közepén a három fiatal Moszad-ügynök, Rachel, David és Stefan Kelet-Berlin egy lerohadt bérházában húzza meg magát, s terveli ki egy koncentrációs tábor véreskezű orvosának elfogását, a Fal és az NDK-határőrök kijátszásával az amerikai zónába, majd onnan Izraelbe csempészését. Az elfogás sikerül, az átcsempészés nem. A foglyukkal együtt maguk is egy megoldhatatlan helyzet csapdájába esnek, s az idő nem nekik dolgozik. Amikor a fogoly kijátssza az éberségüket, és meg akar lépni, saját érdeküket is figyelembe véve, meghoznak egy súlyos döntést, amely mindannyiukra nézve súlyos következményekkel jár. A dráma a jelenben robban, s valamennyiüket majdnem maga alá temeti, amikor 30 év múltán összetalálkoznak, együtt ünneplik Rachelt, s az életéről megjelent könyvet, de szembe kell nézniük az addig eltitkolt igazsággal.

A sztori feszültségét a két idősík szembesítése gerjeszti, a fiatalkori és jelenkori karakterek olykor egymás kezéből veszik át a történet stafétabotját, a nézőnek időre van szüksége, míg rájön, hogy maga kell kirakja a nem mindennapi események mozaikját a hol régen, hol most elhullajtott félmondatokból, gesztusokból, töredékekből. Intelligens játék, s ha olykor zökken, vagy zavarba ejt, annak Madden nem mindig jó ritmusú rendezése az oka. Nem mindig sikerült simán és elegánsan átfognia a két dimenziót, a kapkodás feleslegesen terheli a sztorit. Viszont elsőrendű filmes eszközökkel érzékelteti a kelet-berlini hangulatot (a lerobbant városnegyed utcáiban nem ok nélkül ismertünk fel lerobbant budapesti utcákat), a gyanakvás és bizalmatlanság légkörét.

Az elfogott náci orvos fogva tartásának képei azonban igazán drámai erejűek, ahogy elfogásának és szökésének mozzanatai is. A legjobb pillanatai ezek a filmnek. A mai jeleneteket pedig beragyogja Helen Mirren jelenléte. Alig több, mint jelenlét, hiszen ez az ünneplés és nem az akciózás ideje, de figurájában csupa kimondatlan belső küzdelem, rejtély, bánat sűrűsödik. Ő a legfőbb feszültségkeltője a filmnek. Kár is, hogy végül a szerzők nem állhatták meg, és egy hatásvadászatra kihegyezett, vad akcióval fejelték meg hősnőnk szembesülését az igazsággal. Erre a végső, véres felpörgésre Mirren még a Moszad sajátos, pusztakezes közelharcon alapuló önvédelmi küzdősportjába is belekóstolt, a hiteles alakítás kedvéért. Ő ugyan hiteles volt, csak a filmhez nem illett igazán az odabiggyesztett akció-thrilleres befejezés.

Filmtörténeti gesztus: a nevében már megváltozott Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársai Jancsó Miklós 90. születésnapjára dupla lemezen jelentették meg a digitálisan felújított remekművet, a Csillagosok katonákat. Most először került egymás mellé az 1967-es film két változata, az eredeti magyar, és a moszkvai filmvezetők irányításával megvágott szovjet változat. Az Extrákban kisfilm idézi fel a forgatást, különös tekintettel az egy szál fürdőnadrágban irányító-koreografáló Jancsó Miklós módszerének bemutatására. A magyar-szovjet koprodukció születésének történetét, a konfliktusokat és a szovjet verzió – mai szóval élve – végső vágásának történetét Jancsó, Mészáros Márta, Kézdi-Kovács Zsolt, Nyikita Mihalkov és más színészek, valamint különböző dokumentumok idézetei mondják el. Jancsó mesterműve önmagában élmény, a beszédes látvánnyal elénk tárt, eddig jórészt ismeretlen háttérinformációkkal pedig fontos kultúrhistóriái történet. (Csillagosok, katonák DVD)

 

Forrás: nepszava.hu – Bársony Éva

You may also like...