Szoknyavadász sün és hazudozó macska az Anilogue animációs filmfesztiválon

A rabbi macskájaNovember 23-án, szerda este az Uránia Nemzeti Filmszínházban indul a kilencedik Anilogue animációs filmfesztivál. A 2011-es évad újdonsága, hogy a rövidfilmes verseny mellett egész estés filmek is versenyeznek. A rövidfilmes mezőnybe harminc új európai animáció került be, a nagyfilmes kategória fődíjáért pedig kilenc mű indul, köztük Jankovics Marcell Az ember tragédiája című munkája, melynek az Anilogue-on lesz a világpremierje.

Évek óta a fesztivál sikerprogramjai közé tartozik a péntek esti Animált éj a Toldi moziban, amelynek keretében idén a rajzfilmek mellett egy egész estés filmpremierre is sor kerül. A György, a sün című, nem gyerekeknek szánt animáció egy javíthatatlan szoknyavadász, gördeszkarajongó sünről szól, aki pár korsó sör után egy genetikai manipulációs kísérlet kulcsfigurája lesz.

Szintén az Animált éj részeként mutatkozik be az Animált telediszkó is, melyet a korábbi Cartoon d’Or-jelölt Ducki Tomek állított össze az Anilogue számára a közelmúlt legizgalmasabb látványvilágú animációs videoklipjeiből. A fesztiválközönség az európai animációs Oscarként emlegetett Cartoon d’Or-díjra ez évben jelölt filmeket is megnézheti.

A Világpanorámában a rajzfilmes világ mestereinek legújabb filmjei láthatók, köztük Georges Schwizgebel, Koji Yamamura és Juan Pablo Zaramella friss alkotásai. 

A fesztiválhoz kapcsolódó Visegrádi Műhely ezúttal a pályájuk elején álló közép-európai animációs rendezők kitörési pontjait kutatja. Ennek során számos, már befutott alkotó adja át gyakorlati tapasztalatait, bepillantást engedve az animációs filmipar kulisszatitkaiba. A szakmai előadásokat olyan vetítések egészítik ki, mint a Nyócker! készülőben levő, 3D-s változatának, illetve a világpremierre váró Valhalla legendái című családi film első húsz percének exkluzív bemutatója.

A fesztiválnyitón debütál Joann Sfar hazánkban is megjelent A rabbi macskája című képregényének animációs filmváltozata. A húszas évek Afrikájában játszódó misztikus kalandfilm címszereplője egy papagáj illetéktelen elfogyasztása után beszélni kezd, sőt hazudozik, mi több, rögvest nekifog a Kabbala tanulmányozásának. A Budapesten 3D-változatban vetített film egy jelenetében vendégszereplőként megjelenik maga Tintin, a legendás képregényhős is, akit ezúttal teljesen új oldaláról ismerhetünk meg. 

Az Anilogue másik francia versenyfilmje, az Egy macska kettős élete is éppen egy elvetemült cirmosról szól, aki viszont nem Afrikában, hanem a párizsi háztetőkön portyázik. Csehország idén egy lélektani thrillerrel nevezett be az Anilogue-ra: az Alois Nebel címszereplője egy elhagyatott vasútállomás forgalmistájaként küzd vélt vagy valós démonjaival. Ugyancsak Csehországból érkezett a csípős humorú Fimfárum-széria harmadik része, a Három az igazság című bábanimáció, amelyet a pesti közönség 3D-változatban ismerhet meg. A nagyfilmek programjában számos japán és angolszász animáció is bemutatkozik.

A rövidfilmes zsűri döntését november 26-án, szombaton este jelentik be Budapesten, az egész estés kategória eredményhirdetésére három nappal később, Bécsben kerül sor. A Budapesten és Bécsben párhuzamosan zajló filmfesztivál magyarországi helyszíne az Uránia, a Toldi mozi és a Szimpla Kert. További részletek az Anilogue honlapján találhatók.

Forrás: origo.hu, kép: A rabbi macskája című filmből

You may also like...