Rácsok mögé nézni

A győri Városi Művészeti Múzeum a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 125 éves évfordulója alkalmából november 30-tól kiállítást rendez a Zsinagógában, melynek címe Az ismeretlen börtön.

A december 31-ig látható kiállítást a társadalmi nyilvánosság igénye hívta létre. A rendezők az elődök előtt szerettek volna tisztelegni, bemutatni kollégáik törvénytisztelő szakmai munkáját, az intézet működését, szerepét és jövőbeni létjogosultságát a közbiztonság megvalósításában.
 
A győri büntetés-végrehajtási intézet múltjának feltárása, a fellelt iratok rendszerezése és dokumentálása 2008 nyarán kezdődött el. A hároméves kutatási munkában jelenlegi és volt büntetés-végrehajtási szakemberek, levéltárosok, muzeológusok, könyvtárosok vettek részt. Ennek a munkának az eredménye egy retrospektív kiállítás a Városi Művészeti Múzeumban és egy szakmai kiadvány, Emlékkönyv a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fennállásának 125. évfordulójára címmel.
 
Egy eddig talán ismeretlen világ tárul fel a börtön élete iránt érdeklődő laikusok, és a büntetés-végrehajtási szakmában dolgozók számára. A büntetés-végrehajtási intézet múltjáról, jelenéről és jövőjéről mutat valós képet, nyújt egyfajta összegzést, értékelést és megemlékezést a kiállítás.

 

Forrás: kultura.hu

You may also like...