Zsidó identitás és történelem-Art Market Budapest

Zsidó identitásra reflektálnak

Az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár kezdeményezésére Zsidó identitás és történelem – kortárs képzőművészeti reflexiók címmel egy New York-i kiállítás megnyitásával rövidesen különleges művészeti program indul útjára.

Az Art Market Budapest 2012-ben egyik kiemelt művészeti témájaként a zsidó identitáshoz és történelemhez kapcsolódó kortárs vizuális művészeti reflexiókat, a zsidó kultúrának a képző- és fotóművészetre gyakorolt hatását igyekszik megvizsgálni és bemutatni. A programnak különleges aktualitást ad, hogy 2012-ben a száz éve született embermentő svéd diplomatára, Raoul Wallenbergre emlékezik a világ, aki budapesti állomáshelyén életét kockáztatva zsidók ezreit mentette meg a haláltól.
 
A művészeti program meghatározó eleme a Waldsee 1944 című egyedülálló kurátori projekt és kiállítás. A tárlat anyagából összeállított válogatást május 29-től New Yorkban mutatják be. A kiállításon többek között William Kentridge, Sylvia Plachy és más jelentős külföldi résztvevők mellett számos magyar művész (Kemény György, Majos János, Megyik János, Nagy Bálint, Rajk László, Roskó Gábor, Szilágyi Lenke, Szíj Kamilla) alkotása szerepel.
 
Az Art Market Budapest 2012 novemberi megnyitásáig a Waldsee anyaga tovább bővül elsősorban a program kurátorai által a vásáron kiállító galériák művészei közül kiválasztott alkotók felkérésével. A kibővített kiállítási anyag az Art Market Budapest 2012 keretében lesz látható Budapesten.

(Forrás: kultura.hu)

You may also like...