36 kiválasztott – interjú Boross Martinnal

Zsidó történet, zsidó zene – közönséget lenyűgöző monumentális rituálé a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A Harminchatok című előadásról a szerzőt-rendezőt, Boross Martint kérdeztük.

PRAE.HU: A Harminchatok egy rítus, mégis van egy története, cselekménye. Hogyan foglalnád össze, hogy miről szól?

Egy fiatal fiú, kihasználva az ismeretlen közeg nyújtotta lehetőségeket, elkezdi elhitetni és elhinni magáról, hogy kiválasztott, és az emberek szeretnének hinni valakiben, ő pedig jó okot szolgáltat ennek a kis zsidó közösségnek, hogy benne higgyenek. De ezt nem nézi mindenki jó szemmel, a közösség világi vezetőjével rivalizál a hatalomért, amiről mindketten mást gondolnak. Mindkettőnek van egy titka, mindkettő tudja a másik titkát, és ezt kihasználva versengenek, végül a fiú magával rántja a közösséget is. A végén a közönségnek, akik a jelenetekben szcenírozva vannak, ajánlják fel a lehetőséget, hogy döntsenek a saját sorsukról. Ezen a ponton a ráció áll szembe a morállal: vagy kollektív bűnösséget vállalnak, vagy egy nyilvánvaló hazugság mellé állnak. De mondanom sem kell, mindez szerelem miatt történik.

A cím arra a zsidó legendára utal, amely szerint harminchat igaz ember van a földön, akik miatt Isten fenntartja a világot. De ezek az emberek nem tudják magukról, hogy ők kiválasztottak, mint ahogy azt sem lehet biztosan tudni, hogy szerencse vagy balszerencse-e benne lenni ebben a harminchatban.

PRAE.HU: Hogyan állt össze így a történet?

Van irodalmi és történeti alapja. Az irodalmi a Harminchatok legendája, ami egy talmudi történet, de André Schwarz-Bart is írt róla, illetve vannak Jiří Langernek csodarabbi történetei, de 17. századi álmessiás mozgalmak is inspirálták, és ebből született a történet dramatikus váza, illetve a próbákon is alakult a szöveg. Alapvetően én alkottam meg a történetet, amit aztán Sebők Borival, az előadás dramaturgjával öntöttünk végső formába.

Mátrai Diána Eszter interjúja ide kattintva, a prae.hu oldalon olvasható.

Előadás-időpontok:

2012. szeptember 27. Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga
2012. október 21. Jurányi utca

http://36ok.blogspot.hu/p/tortenet_06.html

You may also like...