Csütörtökön a zenét ünnepeljük

Jazz, szefárd muzsika, reggae és világzene egyaránt megszólal csütörtökön a zene ünnepének hat budapesti és két vidéki helyszínén.

A Zene Ünnepe Európai Hálózatának (European Music Day Network) idén már teljes jogú partnere a Zene Ünnepe Alapítvány, amelynek bejegyzése folyamatban van.
   
Budapesten a Jazzrael délután fél ötkor kezdi koncertjét a Francia Intézetnél, a tradicionális zsidó zenét modern felfogásban interpretálja, hidat épít kelet és nyugat között. Az együttest a Meszecsinka követi, amely hét nyelven énekel (magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab), két ország – Magyarország és Bulgária –- muzsikusaiból verbuválódott. A francia Botom Botom veszi át zenei stafétabotot, a harmincas évek zenei világát elektronikus eszközökkel frissítve, az estet a Riddim Colony hazai reggae-szcéna első számú zenekara zárja.
   
Az Akvárium Klub lemezbörzét és használtlemez-vásárt rendez. Az Erzsébet téren a Yellow Spots, a Marching Delux, a Skaballeros, a Puhító, a Kaldera – Tanka Balázs és Kovács Bence – akusztikus duó játszik.
   
A Soroksári úti R33-ban a Balaton kezd, a Fugu, az Igor Mortis Vodka Klub, a Kettős Tamás és a Vadszamarak, az Apey Akusztik, a Kilián a további sorend, végül éjféltájt az R33 Allstars zengeti meg a hangszereket.
   
A Gozsdu udvar Szomszéd Bárjában a Tomor Trio és Tintás Barnes, a Ráday utcai IF Kávézóban Szakál Tamás hegedű-, Pagonyi András harmonika-, Vázsonyi János szaxofon- és Kardos Dániel gitárjátéka hallható. A Columbus hajón a Shadows Hungary Band és a Zelig ünnepli a zenét.
   
A vidéki helyszínek közül a székesfehérvári Műhely Kávéházban a Lions Of Suburbia és Dj Elf, a balatonlellei szabadtéri színpadon pedig a Rambo Jazz Band játszik csütörtökön este.
   
A Zene Ünnepe Alapítvány fővédnöke Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora; Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója; Gulyás Dénes operaénekes; Horgas Eszter fuvolaművész; Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója; Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző és Sztevanovity Zorán előadóművész, zeneszerző.

 

Forrás: kultura.hu

You may also like...