Dávid királytól Karinthyig (és tovább) | Zsidó fesztivál a Spinozában

A nyári zsidó fesztivál után közvetlenül indul a Spinoza több mint kéthetes szeptemberi fesztiválja. Lesz színház, dráma, opera, zenés játék, kabaré, film, előadás – összesen húsz program és négy premier.

 
A Spinoza legnagyobb szabású premierje – megvalósítás az Uránia moziban – a Dávid király zsoltárai negyven művész közreműködésével. Izrael második királyának könyörgéseit Hegedűs D. Géza és hat másik művész tolmácsolja, zenében a Sabbathsong Klezmer Band szólaltatja meg, Fekete László főkántor és a Kinneret kórus teszi teljessé.
»Az ismerőseim révén öt emberen keresztül bárkihez eljutok a világon« – nem egészen pontos az idézet, de ma már Karinthynak ezt a gondolatát a Facebook egyik korai csírájaként ismerik el. (A forrás a Láncreakció című novella volna.) A Spinozában Karinthy Frigyest Székhelyi József személyesíti meg, a történet a Kohn családtól indulva jut el Frici alakjáig. Korrajzot és tömérdek sztorit kapunk a századfordulós Budapestről, aztán Berlinen át egészen a stockholmi Karolinska klinikáig. Ja, és „Európa legszebb zsidó nőjéről”, Karinthy nehéz természetű feleségéről, Böhm Arankáról.
 
Jacob Gershowitz szegény orosz zsidó bevándorlók gyermeke. Egy emberöltő sem telik el, Amerika lelkét szólaltatja meg az Újvilág legnagyobb zeneszerzője: George Gershwin néven. Hubai Gergely formálta darabbá, sok-sok filmmel kiegészítve, persze zenével is…
 
A száz évvel ezelőtt született Fényes Szabolcs úgy kapcsolódik a kéthetes Spinoza-fesztiválhoz, hogy 1944-ben, az Operettszínház igazgatójaként sok embert mentett meg: bújtatta az üldözötteket és sok zsidónak adott munkát.
A Spinoza az elmúlt kilenc év legsikeresebb darabjait újra színre állítja. Ismét megnézhető a torokszorító levéldráma, a Címzett ismeretlen – látlelet egy barátságról, amit a mind nácibb világ szétmorzsol – Kulka Jánossal és László Zsolttal. Lesz zenés játék, Guru címmel (Popper Péter, Hábetler András), kuplé-opera: a Frida; a nagyszínpadon is, filmen is nagy sikerű Jentl (Klein Judit), Bächer Iván Legújabb zsidó kabaréja olyan kesernyés, amilyen csak lehet. Minden szeptemberi fesztiválon bemutatja a Spinoza színház egy-egy magyar zsidó humorista életét – most a 100 éve született Alfonzó van soron.
Lesz komoly program is: Heller Ágnes előadást tart Érzelmek a Zsidó Bibliában címmel, Ungvári Tamás pedig arról értekezik, hogy a cionista gondolat megálmodója, Herzl Tivadar vagy unokatestvére, Heltai Jenő hagyott többet korunkra. A fesztivál ideje alatt többször is szól újévi klezmer zene.
 
A 10. Spinoza fesztiválnak még három érdekessége lesz. A Címzett ismeretlen című dráma mellé a Spinoza kiadta magát a könyvet is. Aki a drámát megnézni, a könyvet is megkapja hozzá. A könyv ára a jegyben benne van. A hagyományoknak megfelelően idén is lesz ingyenes előadás: A világ végén fordulj balra! című izraeli film a bónusz.
 
A Spinozával szomszédos Lámpás pince-kocsma négy koncertjén többek között a Tzomet együttes, Gerendás Péter, Lamm Dávid és Kardos Dániel előadásában jiddis, ladino, szefárd és improvizatív zsidó zenéket hallhatunk. (Ezek a koncertek szintén ingyenesek.)
 
Spinoza Zsidó Fesztivál (1074 Budapest, Dob u. 15.) 2012. szeptember 5–22.
 
Forrás: olvassbele.com 

You may also like...