Socalled az Akváriumban

Socalled az a zenész, aki külsejét tekintve többszörösen lekörözi Chris Martint (Coldplay) az antisztár kategóriában. Ha a hatvanas években hasított volna a hip-hop, ma Woody Allen őt szerződtetné fiatalkori önmaga szerepére. A szemüveges, vékony, kopaszodó fickó első látásra inkább tűnik villanyszerelőnek, mintsem világszerte elismert zenésznek, pedig olyan előadókkal ontja magából fúziós hiphop szerzeményeit, mint Boban Markovic, Matisyahu, Chilly Gonzales, Fred Wesley, a Mighty Sparrow, Enrico Macias vagy Derrick Carter…
A Socalled, azaz az „Úgynevezett” művésznév mögött egy kanadai polihisztor rejtőzik.  A montreáli rapper egy személyben zongorista, producer, zeneszerző, énekes, újságíró, fényképész, filmes, képregény rajzoló és bábkészítő. Nem is fukarkodik tehetségével, amit a zeneszerzéstől kezdve a színpadi produkciókon át egészen a klipkészítésig fáradhatatlanul kiaknáz.

Gyermekkorában sorozatban nyerte meg a klasszikus zenei zongoraversenyeket, ennek ellenére jazz-zenészként tanult tovább. Miután tinédzserként kipróbálta magát salsa-, funk-, gospel- és rockzeneszerzőként, egyre inkább a rap zene iránt kezdett érdeklődni. Az Üdvhadseregtől összeszedett és kikukázott bakelitekből, továbbá „zsidó zenei felvételekből” (klezmer, hasszid, templomi énekek, jiddis színházak zenei anyagai) kezdte megalkotni semmivel sem összehasonlítható sajátos zenei világát.

Bármilyen műfajról is legyen szó, önálló alkotásaiban átszel minden vallási, társadalmi, kulturális vagy etnikai határvonalat. A hiphop vezérelte zenéiben az elektronikus alapokra cseppet sem tolakodó módon illeszt klezmer elemeket, miközben a hegedűre és a fúvósokra írt feszes dallamok helyenként még a dob ritmusszekciós szerepét is átveszik.

Zeneszerzőként 2007-es Ghettoblaster című korong hozta meg számára az áttörést, olyan elszállt klipekben megfilmesített slágerekkel, mint a Good Old Days, vagy a You Are Never Alone. Dalai rekordszámú letöltést produkálnak a youtube-on, a Ghettoblaster c. album több dala is 3 milliót meghaladó kattintást ért el.

Live produkciójával több, mint tíz éve járja a világot. A világ minden jelentős zenei fesztiválján fellépett, többek között a tavalyi Sziget Fesztivál vendége is volt. Producerként jegyzi David Krakauer’s Klezmer Madness Bubbemeises, a klezmerfunk szupergroup, az Abraham Inc. Tweet Tweet, valamint Enrico Marcias La Voyage d’une Melodie című albumát.

Legújabb lemezét 30 közreműködő művésszel készítette. Az albumon modern és tradicionális hangzás, akusztikus és elektronikus hangszerek, digitális es analóg technológia, humor és társadalmi felelősségvállalás jár kéz a kézben, miközben a turnén akkora bulit csap, hogy a közönség soraiban mindenki bánja, hogy nem született zenésznek.

Az Akvárium Klubban 2012. szeptember 15-én láthatjátok 21 órától.

You may also like...