A Bölcs Náthánnal jubilál a zalaegerszegi színház

Lessing a Bölcs Náthán című darabját mutatja be Csiszár Imre érdemes és kiváló művész rendezésében, a három évtizedes jubileumát ünneplő Hevesi Sándor Színház társulata 2012.október 12-én, Zalaegerszegen.

A Bölcs Náthánt 1986 októberében Ruszt József (1937-2005) állította színpadra a zalai megyeszékhelyen. A Lessing-darab ismételt bemutatója tisztelgés a színházalapító előtt, de ugyanakkor teljesen új, lényegesen puritánabb előadást láthat közönség, mint huszonhat évvel ezelőtt – mondta el Csiszár Imre az MTI kérdésére.
Hozzáfűzte; a fotók, jelmezek alapján a közel harminc évvel ezelőtti, társulatalkotó előadáson a történeti szemléleten volt a hangsúly – Ruszt József egy adott kort dokumentáló előadást rendezett meg Zalaegerszegen. A mostani produkció viszont inkább a darab eszmeiségére, gondolatiságára épít – magyarázta Csiszár Imre, aki egyben a darab díszlettervezője is. 

Gotthold Ephraim Lessing német drámaíró darabja 1779-ben jelent meg. Lessing korában vált jellemzővé az árnyékrajzolás, az árnyképeket vágással vagy festéssel oldották meg. A XXI. századi zalaegerszegi előadáson a szereplők egy vetítővászon segítségével árnyalakban jelennek meg a színpadon, a „valódi szereplők” kivetített árnyképekkel folytatnak dialógusokat.

A történet a 12. században, a keresztes hadjáratok idején játszódik. A Közel-Keleten, Jeruzsálem területén három nagy világvallás élt együtt: muzulmánok, keresztények és zsidók háborúztak egymással. Mintegy ötszáz év múlva, a felvilágosodás korában ismét fontossá válik a vallási türelem, de a „vallási türelmetlenség” a XXI. században is aktuális kérdés, mert még mindig nem valósult meg az emberek közti békés egymás mellett élés – hangsúlyozta Csiszár Imre. 
Megfogalmazása szerint Náthánt, a gazdag jeruzsálemi zsidó embert méltán illeti meg a bölcs titulus. A darabban talán ő az egyetlen szereplő, aki komolyan veszi, hogy nem a vallási hovatartozás a legfontosabb, hanem az emberség. „A krisztusi szeretet nevében gondolkozik”, így a bölcsessége a többi ember számára is felfoghatóvá, láthatóvá válik. Olyan zsidó ember, aki tud szeretni, meg tudja érteni a más vallású embereket, anyagi segítséget, erkölcsi támaszt tud nyújtani.   

A teljes cikk a kultura.hu oldalon olvasható. 

You may also like...