Presser Gábor és barátai koncert

A vasárnapi koncertet az Élet Menete Alapítvány elnöke, Gordon Gábor nyitotta meg.  Beszédében köszöntetet mondott az egybegyűlteknek és az esemény védnökeinek, támogatóinak. Ezután Ilan Mornak, Izrael állam nagykövetének és Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának beszéde következett. Majd pedig Presser Gábor vette át az irányítást.

Először a két talán leghíresebb számát adta elő: a 2013-ban jubiláló Padlás és a Képzelt riport húzódalai hangzottak el Pici bácsi énekhangján, egy szál zongorával kísérve. Megható volt.

A vendégek közül elsőként Szabó Tamás szájharmonikás lépett színpadra, és zenélt együtt Presserrel. Majd előadta a 3 évvel ezelőtti hasonló koncertre szerzett monodramatikus darabját. A hangzás olyan volt, mintha egy teljes klezmer zenekar húzná a színpadon.

A következő vendég Rúzsa Magdolna volt, aki egy régi, sosem játszott Presser számot hozott magával. A zeneszerző a Mozi című számról elmondta, azért nem adták elő még soha, mert olyan kacifántosra sikeredett, hogy nehéz játszani, énekelni. A pop számnak valóban bonyolult darabot Rúzsa gyönyörűen énekelte. Remélem, kiadják majd valamilyen albumon.

Parti Nagy Lajos költeményein dolgozott nemrégiben Presser, így ezekből a Rutinglitang lemezen kiadott dalokból is hozott egy csokorra valót.

Az utolsó vendég Falusi Mariann volt, visszafogottan, összecsiszoltan, mesterien játszottak együtt Presserrel.

A koncertnek volt eleje, volt közepe, volt vége, minden koncertelem a helyén volt, semmiből nem volt sem túl sok, sem túl kevés. A háttérmunkában sem találhatott a néző nagyobb bakit, pedig a Dohány utcai zsinagógát behangosítani nagy kaland, ezt mindenki tudja, aki legalább egy koncerten részt vett már ebben a csodálatos épületben.

Írta: Kiss Andrea

 

You may also like...