Mendelssohn elevenedett meg a szegedi új zsinagógában

A Szegedi Szimfonikus Zenekar megtöltötte a szegedi új zsinagóga padsorait. Magyarország második legnagyobb zsidó imaháza idén ünnepli 110. évfordulóját.

 
A szegedi új zsinagóga jubileumi ünnepségsorozatának szombat esti állomásán Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközösség elnöke köszöntötte a vendégeket. Külön kiemelte, számos olyan érdeklődőt köszönthetnek, akik az országhatáron túlról érkeztek az érfordulós rendezvény idejére. Beszédében kitért a zsinagóga születésének körülményeire. Elmondta, az 1890-es évek végén tervezték, majd ugyan ekkor kezdték meg építését, városi hozzájárulással. A zsidó imaház Magyarország második legnagyobb épülete, de európai viszonylatokban is előkelő helyezést tudhat magáénak, ugyanis a szegedi a kontinens negyedik legnagyobb zsidó temploma. Lednitzky András bízik benne, a szimfonikus zenekar koncertje a 2013-as Őszi Kulturális Fesztivál idejére is a városba csábítja a tömegeket. A zsidó hitközösség elnöke felhívta a vendégek figyelmét vasárnapi, kiemelt rendezvényükre, amikor is Varnus Xavér orgonaművész és Lajkó Félix hegedűmész ünnepi záró koncertet adnak az új zsinagóga épületében. Előbbi művész is helyet foglalt a közönség soraiban.
 
 
 
A Szegedi Szimfonikus Zenekar Mendelssohn: IV. „Olasz” szimfóniáját adta elő Gyüdi Sándor vezénylésével és Kosztándi István hegedűművész közreműködésével.
 
 
Forrás: szegedma.hu 

You may also like...