Képzőművészeti központ lesz a soproni zsinagóga

A soproni zsinagóga épületét megvásárolja az önkormányzat a TIT Pannon Egyesülettől, a műemléki védettség alatt álló egykori szakrális helyen képzőművészeti központot alakítanak ki – mondta Walter Dezső polgármester hétfőn az MTI-nek. A győri székhelyű szerveződésnek bruttó tizenötmillió forintot fizetnek a zsinagóga épületéért, amely hét évvel ezelőtt került az egyesület tulajdonába – közölte.

A városvezetés tervei szerint a kulturális örökségként védett épületben kortárs képzőművészeknek teremtenek bemutatkozási lehetőséget, míg egy helyiséget átadnak a helyi zsidó hitközségnek. A polgármester 400-500 millió forintra becsülte a renoválás költségeit. A felújítás finanszírozásra alapítványt hoznak létre. „Az a célunk, hogy bevonhassuk a zsinagógát a város vérkeringésébe” – hangsúlyozta Walter Dezső.

Csobod Tibor, a TIT Pannon Egyesület igazgatója az MTI-nek elmondta: a küldöttgyűlés jóváhagyta a soproni önkormányzat vételi ajánlatát. Ezzel lezárult a zsinagóga körüli többéves huzavona. Korábban jóval nagyobb összegért szerette volna értékesíteni a pusztuló épületet jelenlegi tulajdonosa, ezt az igényt azonban Sopron vezetése nem tartotta elfogadhatónak.

Az egyesület igazgatója elmondta, hogy a zsinagóga 1998-ban került a TIT Pannon Egyesület tulajdonába. Oktatóközpontot szándékoztak berendezni falai között, a terv azonban kútba esett, mert nem találtak befektetőt.

Az 1896-ban épült zsinagóga 1944-től, a soproni zsidóság deportálásától nem tölti be eredeti funkcióját. Különböző cégek raktárnak használták, majd az 1980-as évek közepén a TIT soproni szervezete kapta meg az épület kezelői jogát. 

 

Forrás: kultura.hu 

You may also like...