Istenkereső divattanoncok Jeruzsálemben

Amikor híres művészeti iskolákra gondolunk, rendszerint Londonra, vagy New Yorkra asszociálunk. Ha egy divattervező a Central St Martins hallgatója, vagy a Royal College of Art végzőse volt, hajlamosak vagyunk egyből a lábai elé borulni, miközben a világ számos – hasonlóan profi, csak épp kevésbé nagynevű – divatakadémiájáról épp akkora eséllyel kerülhet ki a következő Vivienne Westwood, vagy Karl Lagerfeld. Ezt példázza, hogy bár Izrael meglehetősen fiatal állam, a helyi művészeti sulik végzőseinek kiállítása mára nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, és olyan tervezők utazzák át a fél világot, hogy fiatal tehetségekre vadásszanak, mint Diane von Furstenberg, vagy Donna Karan. A jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémia évzáró sajtóeseményén jártam.

Világbéke-akadémia

„És szóla az Úr Mózesnek mondván: Ímé, név szerint meghívtam Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát a Júda nemzetségéből. És betöltöttem őt Istennek lelkével, bölcsességgel, értelemmel és tudománynyal minden mesterséghez. Hogy tudjon kigondolni mindent, a mit aranyból, ezüstből, rézből kell csinálni. És foglaló köveket metszeni, fát faragni, és mindenféle munkákat végezni” – szól a bibliai passzus, így pedig már érthető is, miért kapta a Betsakel nevet az 1906-óta működő, világhírű művészeti iskola.

A sulit egy litván szobrászművész, Boris Schatz alapította egy gazdag palesztín üzletember segítségével. A művész három épületet vásárolt meg az arab férfitól, amelyekben az oktatás zajlott. A mottója így szólt: „A művészet a bimbó, a szakma a gyümölcs.” Ő volt az első, aki felkutatta az Európa, Amerika és a Közel-kelet területén élő zsidó művészeket, és tematikus kiállításokon mutatta be műveiket. Ahogy az lenni szokott, a nemzetközi figyelem csupán Boris Schatz halála után terelődött az egyedülálló projektre: művészek ezrei kezdtek érdeklődni az izraeli akadémia iránt. Az itt végzett tanulókat az akkoriban divatos nyugati irányzat, az Art Nouveau és a tradícionális perzsa és szíriai művészet mestereinként is elismerték világszerte.

 

A cikk itt folytatódik. 

You may also like...