69 éve hunyt el Radnóti Miklós

1944. november 9-én, Abdánál érte a halál az egyik legnagyobb költőnket, a magyar líra kiemelkedő alakját.
 
Radnóti Miklós 1909. május 5-én, Budapesten látta meg a napvilágot egy zsidó polgári család gyermekeként, Glatter Miklós néven. Születésekor édesanyja és ikertestvére életét vesztette, a fiú ezt azonban csak évekkel később tudta meg: édesapja 1921-es halála után derült ki, hogy akit édesanyjának hitt, valójában nevelőanyja volt. 

A fiú már kisgyermekkorától kezdve verseket írt, 15 éves korában jelentek meg először nyomtatásban költeményei. Rokonai utasítására érettségi után a csehországi Liberecbe utazott, ahol textilipari hallgatóként tanult. Ennek ellenére az irodalom iránti szeretete egyre nőtt, így mikor huszonegy évesen hazaérkezett, beiratkozott a szegedi egyetem magyar-francia szakára.
 
1926-ban ismerkedett meg Gyarmati Fannival (Fifivel), akivel pár évre rá, 1935-ben összeházasodtak. Ugyanebben az évben Radnóti megszerezte tanári oklevelét, azonban álláshoz zsidó származása miatt nem juthatott. 1940-ben hívták be először munkaszolgálatra. 1941-ben a költő – barátai és felesége unszolására megkeresztelkedett. Azonban úgy, ahogy a mentesítő okiratok, ez a kísérlet sem működött: 1942 nyarától 1943 májusáig ismét munkaszolgálatos lett. Egy évvel később, 1944. májusában újabb behívót kapott kézhez.
Júniusban társaival együtt átszállították Szerbiába, ahol Bor közelében rézbányákban és vasútépítkezésen dolgoztatták a munkaszolgálatosokat. Augusztus végén elterjedt a hír, hogy a szovjet hadsereg előrenyomulása miatt a táborokat összevonják, majd hazaindítják őket. Először augusztus 29-én indultak erőltetett menetben a brünni lágerbe. November 9-én Radnóti sérülése miatt egy szekérre került a betegekkel. Mivel azonban nem találtak üres helyet a kórházban, Abdánál a folyó árterében sírt ástak, ahova egy altiszt és egy-két keretlegény sorra belelőtte a huszonkét beteget, köztük Radnótit is.
Holttestét 1946. június 23-án exhumálták, ekkor találták meg zubbonya zsebében a noteszét, az úgynevezett Bori noteszt, benne utolsó verseivel. Az egyik legnagyobb magyar költő volt. 
 
 
Forrás: kulturpart.hu 

You may also like...