A holokauszt táncos emlékirata

Az izraeli Kibbutz Contemporary Dance Company Aide memoire című előadását január 5-én és 6-án láthatja a magyar közönség a Művészetek Palotájában.

Eltáncolni a felfoghatatlant, szembenézni a feldolgozhatatlannal – az Aide Memoire az új generációk tapasztalataiból és érzelmeiből kiindulva szemléli a tragédiát. A 20 éve bemutatott, a világ minden táján nagy sikerrel játszott koreográfia nem a holokausztot festi le, hanem tudatos asszociációkra építve a máról is szól, az erőszakról, a háborúkról – olvasható a Művészetek Palotája (Müpa) PR-irodájának közleményében.

A Kibbutz Contemporary Dance Company művészeti vezetője és koreográfusa Rami Be’er egy kibucban nőtt fel, holokauszt-túlélő szülők gyermekeként, családjában azonban évtizedekig nem beszéltek a múlt e sötét fejezetéről.

„Amikor úgy éreztem, készen állok arra, hogy szembenézzek a holokauszt rettenetével, megszületett az Aide Memoire, amelyben a csapdába zártság érzését igyekeztem megjeleníteni” – idézi a koreográfust a Müpa ajánlója. 

Ezt a csapdába zártságot szimbolizálja az előadás díszletéül szolgáló kilenc alakítható fatábla, a köztük lévő rések, amelyeken épp csak átférnek a táncosok. A szereplők ebben a jelképesen barakkszerű térben megtanulnak létezni, és kiderül, itt nemcsak menekülni, hanem álmodozni, vágyakozni és élni is lehet. A tánchoz a sokszínű zenei kollázs Dowland, a Laibach, Stockhausen és a Kronos Quartet műveiből készült.

A Kibbutz Contemporary Dance Companyt 1970-ben Yehudit Arnon alapította, a libanoni határ közelében található galileai Ga’aton Kibucban. Arnon irányításával a fiatal amatőr táncosokból álló csoport Izrael egyik vezető társulatává vált. Bejárták egész Izraelt, Európát, az Amerikai Egyesült Államokat és a Távol-Keletet. 

1996-ban az addig táncosként és koreográfusként már évek óta a társulattal dolgozó Remi Be’er lett a művészeti vezető. Jelenleg 60 izraeli és külföldi táncossal dolgoznak, akiket kivételes technikai és fizikai felkészültség, valamint rendkívüli érzékenység jellemez. A fiatal tehetségeket folyamatosan keresi a társulat, tréningprogramjaikra többek között a budapesti fellépés alkalmával is tartanak táncos meghallgatást január 6-án a Müpában.

 

Forrás: MTI 

You may also like...