Kiállítás nyílt Izrael legjobb gyermekkönyv-illusztrációiból

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében megnyílt tárlatot szeptember 13-ig lehet megtekinteni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.

A tizenöt elismert mesekönyv-illusztrátor különböző korosztályhoz tartozik, legtöbbjük a jeruzsálemi Becalel Művészeti Akadémián diplomázott. A gyermekkönyvek mellett lapok rovatainak is rajzolnak, Liora Grossman például a Haarec című napilap hétvégi magazinjába. A művésznő a litván fővárosban, Vilniusban született, Jeruzsálemben diplomázott 1991-ben. Eddig ötven gyermekkönyvet illusztrált, köztük a híres dán mesemondó, Andersen történeteit. Batia Kolton és Rutu Modan az illusztrációk mellett rajzfilmeket is készít, nevükhöz fűződik az Etgar Keret népszerű izraeli író öt rövid novellájából született filmsorozat.
 
A Milánóban született Cristina Kadmon 2-12 éves gyerekeknek szóló könyveket illusztrál, köztük bibliai történeteket. Munkáját a bolognai nemzetközi gyermekkönyv-fesztiválon is díjazták 1996-ban. A jeruzsálemi születésű Naama Benziman tíz gyermekkönyvet illusztrált, valamint egy saját mesekönyvet is írt és rajzolt. A kétgyermekes, Tel-Avivban élő művésznő négy nemzetközi kiállításon is részt vett már. Az augusztus 27-én nyílt tárlatot már számos nemzetközi könyvfesztiválon is bemutatták már: járt a frankfurti könyvvásáron, Buenos Airesben, Genfben és Bolognában is.
A könyvtár másik tárlatán az Izrael Múzeumban őrzött héber kéziratokból és szertartási tárgyakból láthatnak másolatokat az érdeklődők. A kiállításon találkozhatnak menórával, marokkói, ajtófélfára rögzített mezüze tokkal, örökmécsessel, 18. századi delfti széder tállal és a 17. századi Perzsiából való gyermekszülési amulettel is. A kéziratokkal – köztük a Holt-tengeri tekercsekkel, egy Tóra-tekerccsel és egy 1909-ből Indiából származó ketubával, azaz házassági szerződéssel – tizennégy fotó segítségével ismerkedhet meg a közönség.
 
Forrás: fidelio.hu 

You may also like...