Top 10 of 60

Izrael államának 60. fennállását ünnepelhettük ebben az évben. Az elmúlt hat évtized nem csak technológia vagy gazdasági, de kulturális téren is rendkívül sikeres volt. Egy izraeli internetes portál összeállította a ’48-óta született legjobb dalok és legnagyobb énekesek névsorát, mely nem tartalmaz túl sok meglepetést.

 

60 év legjobb férfi énekese: Shlomo Artzi

 


60 év legjobb női énekese: Rita



60 év legjobb zenekara: Kaveret

Shlomo Artzi több albumot adott el, mint bármelyik másik izraeli énekes és előadásról előadásra telt ház előtt énekel. Artzi zenéje a rockot az eredeti héber dallamokkal vegyíti. Zenéje a tánc, az élet és vitalitás szimbóluma. Rita, Izrael pop-királynője -hasonlóan Shlomohoz- a katonaság keretein belül kezdett énekelni, és egyszerre csak az övé lett az „év hangja a mennyekből”. A Kaveret, mely magyarul méhkaptárat jelent a világ más országaiban Poogy-ként ismerik. Izrael klasszikus rockbandája, akik három lemezükkel örök helyet vívtak ki maguknak az izraeli zenei élet nagykönyvében.

Alább pedig a legjobb tízest találjátok, a linkekre kattintva pedig meg is hallgathatjátok nagy részüket. Egyes dalok nem a listán szereplők, és volt, amit nem is találtam Youtubeon.

60 év legjobb 10 dala:
1. The High Windows – Sad Melody
2. Shuli Natan – Jerusalem Of Gold
3. Shlomo Artzi – Moon
4. Meir Ariel – The Snake’s Slough
5. Naomi Shemer ft. HaGashash HaChiver – I Wish
6. Yehudit Ravitz – Veniality
7. Sarit Hadad – When The Heart Cries
8. Army Band (Nachal) – Serenity
9. The Cheesebatron – The Friendship
10. Kaveret – Baruch’s Boots

Kapcsolódó: Subliminal & The Gevatron énekli Izrael 60. születésnapjának hivatalos dalát: Bat 60

You may also like...