Nigun és Matt Darriau

Ha a magyarországi klezmer-jazzt képviselő zenekarokat keresünk, az első és talán legkitűnőbb név, mellyel találkozunk, a Nigun. Önmagukban is pompásak, de bizonyítottak már Daniel Zamir mellett, nemsokára a Jewstockon Párniczky Andris, a Di Naye Kapelyéből ismert Bob Cohennel lép fel, e hónapban pedig a Nigun Matt Darriauval, a Klezmatics és a Paradox Trio sztárszaxisával indul turnéra.

“Klezz Jazz – ‘Impressív klezmerrel átitatott jazz a Magyar zenekartól komoly minőségben. Kitűnő ritmus szekció, találékony hozzáállás még az olyan sokak által rögzített számokban is, mint a ‘Shnirele Perele’.” Értékelés: ***** George Robinson, thejewishweek.com „EGY ÖT PONTOS ÉV – 2003 LEGJOBBJAI.

“ A Nigun remekbeszabott, post-coltrane jazz Bacsó Kristóf szaxofonos főszereplésével nem próbál meg besorolni az utóbbi években kialakult klezmer jazz vonalba sem, hanem az eredeti anyagot elmélyülten felhasználva lesz markáns tényezője improvizatív zenei életünknek. „5 pont Péter Szigeti, Gramofon Klasszikus és Jazz, 2004 Nyár
Nigun – Wallenstein’s Niggun

A zenekar neve azt jelenti: dal szavak nélkül, a szó jiddisből származik. A Nigun-t Párniczky András alapította 2001-ben. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai dzsessz- körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és kiadója, a Tzadik köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában egyedül a Nigun követi ezt az irány- vonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét, az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös új minőségre talál. A Nigun 2003-ban rögzítette első lemezét KlezJazz címmel (thejewishweek.com: best of 2003). Második a ‘Standard’ volt 2004-ben (Gramofon Klasszikus és Jazz 2004 Nyár: 5 pont) és a harmadik, eddig utolsó a Bale Kulturnik Daniel Zamir vendégszereplésével 2006-ban jelent meg. 2007 júliusában Matt Darriau és a zenekar közös koncertet adott a Művészetek Palotájában.

Jávorszky Béla Szilárd interjúja Párniczky Andrással

Matt Darriau (klarinét, szaxofon) egyike azon zenészeknek akik, elsőként ötvözték a jazzt, balkáni,mediterrán és klezmer zenei elemekkel. Amellett, hogy nem egyszer hallhattuk kísérletező szellemű zenei környezetben tagja az igen népszerű Grammy díjas Klezmatics zenekarnak. Az általa vezetett együttes a Paradox Trio (kiadó az Enja) különösen is befolyásolta a New York-i ’downtown’ zenei színterét a ’90-es években, emellett elsőként kezdtek tradicionális etnikus zenét beemelni a repertoárba.

2008 júliusában a Nigun és Matt Darriau közös turnén fog részt venni.

A JAZZIZ szakújság Matt Darriau-t beválasztotta az elmúlt huszonöt év 150 legbefolyásosabb jazz zenésze közé, külön hangsúlyozva, hogy ő emelte be a balkáni ritmusokat a jazz-be. További információk Matt Darriau-ról: www.klezmatics.com és  http://www.myspace.com/mattdarriau

 

Nihun és Matt Darriau (KLEZMATICS, PARADOX TRIO)
Párniczky András – gitár
Kézdy Luca – hegedű
Nagy Péter – bőgő
Baló István – dobok

Vendégművész: Matt Darriau – klarinét, szaxofon

2008 júliusában érvényes!

Nigunnal kapcsolatos információk, zenehallgatás, sajtó megjelenések, fotók:
www.nigun.hu valamint http://www.myspace.com/nigunband

A turné szervezője:
adform music hungary | T: +3630 9902648 |

You may also like...