Pat Metheny Trio koncert a Margitszigeten

Pat Metheny sokak első számú kedvence, dzsesszzenészekre nem jellemzően nagy rajongótábora van, de amellett, hogy a világ egyik legjobb gitárosa, még további erényeiért is rendkívül közkedvelt.         
A dzsessz nagy öregjei, akik már több mint 25 éve vannak a pályán, valahogy ösztönösen kifejlesztik azt a jó szokásukat, hogy kiszagolják a fiatal tehetségeket, és elmennek utánuk akár a világ végére is.

Mindegyikükről elmondható, hogy nem akárhogy vannak ott a szeren, a zenekarvezetőhöz méltó tehetséggel, kivételes dallamérzékkel szólítják meg hangszerüket – és ez igaz Antonióra is, ami egy dobos esetében különösen nagy szó. A gitáros legelső zenész partnere mégis a billentyűs Lyle Mays, aki állandó szerzőtársa is egyben. Lassan harminc éve játszanak együtt – nagyon hosszú idő -, zenei félszavakból is értik egymást, közös játékuk iskolapélda! De persze nem szabad szó nélkül hagyni, hogy Methenynek vannak magyar zenész ismerősei is, a műfaj itthoni élvonalának tagjai, akikkel közös koncerteken is bemutatták már nekünk, mit is tudnak együtt kezdeni a színpadon.

A The Way Up eddigi pályájának egyik legizgalmasabb és leginkább átgondolt kompozíciója. Aki szereti az olyan zenét, amelyik egyszerre pörgős, dinamikus és gyönyörű dallamtémákkal szólal meg, az már biztos tudja, kiről is írok. De ennél a zenénél az is megtalálja a számítását, aki hajlamos a misztikus gondolkodásra és szeret szimbólumokat keresni a zenében. Nagyon-nagyon kevés zeneművész képes a kettőre egyszerre. Metheny viszont biztos érzékkel jelöli ki az ösvényt azon a vékony mezsgyén, populáris zenei eszközökkel nagyszabású tartalmak felé vezet – ezt aligha tudja bárki utánacsinálni. Fellépése nemcsak zenei élmény, hanem szellemi kaland is egyben. Barangolás a hangzó mátrixban. Ugye világos, hogy hallani kell?

Nehogy lebeszélje magát bárki is amiatt, hogy egy éve már hallotta ugyanennek a triónak a stúdióalbumát! Nehogy azt gondolja, hogy egy dupla koncertlemez gitár-bőgő-dob felállásban egyhangú lehet! Ne higgye, hogy ez egy ilyen akadémikuskodó – akadékoskodó, dzsessz-bennfenteseknek való „fejtsük meg!” típusú eset, vagy Metheny-rajongók számára „a sorból ez sem hiányozhat” ereklye! Ez a lemez a legjobb dolog, ami mostanában történt.

Pat Metheny 1974-ben megjelent első albuma óta (amelyet húsz évesen készített Jaco Pastorius és Roy Haynes társaságában) megjárt pop- és dzsesszlistákat, elnyerte a közönség és a szakma elismerését és rosszallását, írt dúdolható melódiákat és szinte befogadhatatlan, kizárólag gerjedő elektromosgitár-hangokból álló albumot, gyönyörű filmzenéket és „zseniálisan hallgathatatlannak” minősített free-jazz lemezt nagy példaképével, Ornette Colemannel. A fél világ lesi izgatottan, hogy korlátokat nem ismerő tehetségének melyik oldalával nyilatkozik meg, tud-e valami újat felmutatni ismét.

Időpont: 2008. július 4. péntek, 20:00 óra
Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Pontos cím: Margitsziget
Weboldal: www.szabadter.hu
Telefon: 340-4196

You may also like...