XI. Zsidó Nyári Fesztivál

David D’or, Dudu Fisher, ladino est korok és határok nélkül. Zene és a képzőművészet, stílusokat átölelő gazdag kavalkádja. Ezt nyújtja idén a XI. Zsidó Nyári Fesztivál kulturális kínálata, melynek fővédnöke ezúttal Steven Spielberg.

 

A 2008-as Zsidó Nyári Fesztivál hagyományos sajtómegnyitóján belekóstolhattunk egy kicsit a művészek idei repertoárjába. Budai Miklósék Alma, vida y corazón c. ladino estjéből hallhattunk pár dalt, illetve Szalóki Ági a maga édes módján a fogadás végén visszakéredzkedett, hogy elénekeljen egy gyönyörű ladino esküvői dalt. Ő a fesztivál keretében a Volt egyszer egy kis zsidó című erdélyi jiddis dalcsokorral fog fellépni a Gryllus fivérek kíséretében a Rumbach utcai zsinagógában. Ugyanezen épület szolgál majd helyszínül Budai Miklósék ladino, és Vira Lozinsky jiddis dalestjének.
Különleges helyzetekből ezúttal sem lesz hiány. László Boldizsár 20 éves jubileumi koncertre készül, a Cotton Club Singers összes egykori énekesével. Groó Diána, aki eddig a mozgóképek világában alkotott, most Kulka János és László Zsolt színészekkel viszi színre Kressmann Taylor Címzett ismeretlen című kamaradarabját. Ugyancsak különlegesség, hogy a Szomorú vasárnap című darab a soproni Petőfi Színházban lesz előadva, Huszti Péter rendezésében, Mikó István és Piros Ildikó főszereplésével. Erről úgy hírlik, idén sikerült a legkülönlegesebb atmoszférájú helyszínt megkapni a darab számára, mely a legméltóbb Seress Rezső életművéhez.
De ha már különleges helyszínről van szó, megemlítendő, hogy az Szlovák kultúrintézetben a Testvériség? címmel zsidó és nem-zsidó festőművészek veszik górcső alá a mai társadalmi elhidegülés problémáit.

 

A múlt év nagy sikerű Shlomo Artzi koncertje után a szervezők idén is nyitnak a fiatalabb generációk felé, és egy koncertsorozatra invitálják őket az A38 állóhajóra, melyen fellép a Besh o droM, a Vodku, a Magna Cum Laude.

A XI. Zsidó Nyári Fesztivál fővédnöke Steven Spielberg, aki egy videóüzenetben köszönti majd a magyar közönséget. Idén egyébként azért is várnak több résztvevőt a fesztivál programjaira, mert bár 8 millió forinttal kevesebb támogatást kapott a szervezőiroda, a jegyárak csökkentek, és már az Interneten is megvásárolhatóak. Így sokkal könnyebb és kényelmesebb a beszerzésük.

www.jewishfestival.hu

You may also like...