A Sziget 2008 zsidó arcai – II. rész

Fotó: Kürti CsabaZsidó témában zeneileg meglehetősen sokszínű programok voltak a Szigeten. A zsidó disco mellett fellépett az Izabo, illetve Sabbo & Kuti, ráadásul volt izraeli színház is. Ráadásul, aki akarta, élőben nézhette a JMPoint sátor történéseit az Interneten.

 Fotó: Kürti Csaba  A zsidó disco, az ugyancsak halachikusan tuningolt Jason Kay fellépése alatt volt, és a Civil sátor így is tömve volt emberekkel. Voltak, akik először találkoztak azzal jelenséggel, mikor chabados srácok zúznak a színpadon. Pár izraeli srác teljes extázisban volt, mert még nekik is új volt ez a stílus, de nekünk szerencsénk van, ugyanis meglehetősen sokszor élvezhetjük a Jesiva Boys Band fellépéseit Hanuka, Purim vagy egyéb nagy szimha idején. Ez mellett minden este (kivéve persze erev shabeszt) hajnalig tartó vircsaftot nyomtak a sátruknál.

 

Fotó: Kürti Csaba A keresve-kutatók számára a péntek és szombat, rejtette az izraeli csemegéket. Péntek este az Izabo lépett fel, akik Erecben nem tudnak megtölteni egy művházat, Európában pedig (főleg Franciaországban)rendkívül közkedveltek. Zenéjük eléggé megfoghatatlan, valóban franciásan hangzott, és sokszor inkább hasonlított arra, mint mikor egy macska farkára lépnek. Máskor viszont elég energikus volt, úgyhogy a koncert alatt volt lehetőség beszélgetni és táncolni is.

Fotó: Kürti Csaba  Szombaton lépett fel Sabbo és Kuti, Idan K-val és MC Carolinaval kiegészülve. Ez már sokkal különlegesebb élményt nyújtott, és még magyar vonatkozással is büszkélkedhetett, ugyanis Sabbo valamikor még Szabóként tengett-lengett. MC Carolina már oltott valamennyit a héber nyelvű dalok iránti szomjúságunkból, és a zene is sokkal ütősebb volt. Reggeat és electrot hallgathattunk tőlük.

Fotó: Kürti Csaba Akinek volt még ereje, vasárnap este belekóstolhatott egy kis izraeli színjátékba, ugyanis Hofesh Shechter deGENERATION című darabját csodálhatták az érdeklődők a Szabadtéri színpadon, amihez ő maga írt zenét is. Hofesh az egyik legígéretesebb új-generációs koreográfus, aminek köszönhetően ez a munkája is lebilincselően mély, a mozgás nyelvét értők számára beszédes, az amatőr élvezők számára súlyos élményt nyújtott

 

A Sziget ebben az évben 385000 látogató számára nyújtott kikapcsolódást, és aki akarta és tudta hová jön, remekül érezhette magát. Persze azért nem ártott előre felkészíteni magát az embernek, ha huzamosabb időt szeretett volna kint aludni, de ki lehetett bírni.Hét közben a hetijegyesek voltak többségben, akiknek háromnegyede külföldi, főleg francia és holland volt.

JewBox InterJew
Fotók: Kürti Csaba

You may also like...