Dana International, a díva

Dana International két dologról híres igazán. Az első, hogy remek hangú énekesnő, másodszor, hogy férfinak született.

 

Yaron Cohen néven született 1972-ben, Tel Avivban két idősebb testvér mellé. Ősei jemeni gyökerekkel rendelkeztek, és keményen dolgozó munkások a szülei. Mikor meghallotta Ofra Hazat az Eurovízióban, eldöntötte, egyszer majd ő is ott áll a színpadon.

Yaron melegklubokba járt, ott kezdett énekelni is. Ugyancsak az éjszakai életben találkozott későbbi menedzserével, Dj Ofer Nissimmel. Már akkor, a kilencvenes években is kemény támadásokat kapott az ultraortodoxoktól, de ezzel ellentétben az izraeli közönség nagyon megkedvelte dalait. Első igazi sikere, a My name is not Saida címú sláger volt, amit éjjel-nappal játszottak a rádióban.

1993-ban titokban, barátai segítségével Londonba repült, ahonnan már, mint Sharon Cohen tért vissza. Nem sokkal ez után kiadta első albumát, ami az egész közel keleten kapható volt. Az volt a címe; Dana International, és az albumon található ugyanezen címmel ellátott felvétel sikere miatt kezdte használni ezt a nevet. Három évvel később megválasztották Izrael legjobb női énekesének, bár ekkor még csak másodikként tudott végezni az Eurovíziós előválogatón. A nem hivatalos indoklás az volt, hogy Izrael soha nem indít transzexuális előadót a versenyen. Ekkoriban történt, hogy Dana kiadta harmadik lemezét is, aminek címe: Maganona, ami arabul azt jelenti „Őrült”. A választás azért esett erre a szóra, mert Egyiptomban és az arab világban több, mint 5.000.000 darab fogyott a lemezeiből, mégis, cenzúrázták és hivatalosan elvetették műveit.

Dana International Feat. Idan Yaniv – Indian Movie

1998-ban aztán beteljesült a nagy álom. Őt választották Izrael küldöttének az Eurovízios táncdalfesztiválra. Az örömmámort csak tetézte, hogy Jean-Paul Gaultier szinte azonnal jelentkezett, hogy elkészítse a Díva fellépő ruháját és designét. Május 9-én ünnepelt nem csak Izrael, de az egész meleg világ is, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy telefonon is lehetett szavazni a fellépőkre. És nyert.
Azóta kevés albuma jelent meg, viszont minden igen hosszan dolgoztak, hogy a lehető legjobb minőséget nyújthassák az embereknek.

 

You may also like...