Tíz nap tolerancia – JMPointtal a Török Riviérán

Mindig nagyon fontosnak tartottuk, hogy a Jewish Meeting Point-tal kapcsolatba kerülő fiatalok számára különleges szakmai és kulturális lehetőségeket nyújtsunk, ezért időről időre, külföldi szemináriumokra visszük őket. Pár nappal ez előtt éppen a törökországi Antalya csodálatos napsütésében találkoztunk muzulmán és keresztény fiatalokkal, hogy megismerjük egymást és a vallási nézeteinket.

 

Antalya a Török Riviéra egyik gyöngyszeme, ami nyáron a rekkenő hőségéről, ilyenkor februárban pedig késő tavaszi, igazán változékony, de javarészt vakítóan napsütéses idejéről nevezetes. Kristálytiszta tengervize mellett kényelmes szállodák tömkelege várja a világ minden tájáról ide özönlő turistákat.

Mi ide érkeztünk február 10-én két másik ifjúsági csapattal együtt, egy, a zsidóságot, a kereszténységet és a muzulmán vallást egymásnak bemutató tíz napos szemináriuma.

Török vendéglátóink a szokásos kedvességgel fogadtak minket, és bevallom nem kis érdeklődéssel figyeltem a dolgaikat, hiszen erről a vallásról tudtam a legkevesebbet. Nemsokára kiderült, hogy az ismeretlenség kölcsönös, hiszen ők sem tudtak szinte semmit a zsidóságról.

 

 

A tíz nap alatt sokat tanultunk és még többet tapasztaltunk egymás viselkedéséről, modoráról és előítéleteiről, minden oldalon. Volt muzulmán nap, ahol megismerhettük az iszlám alapelveit, az ünnepeket, kitértünk a vallásos parancsolatokra és természetesen sokat játszottunk. Megkóstolhattuk „Noé pudingját”, az asurát, ami a muzulmán vallásos ételek egyik csúcsa és eljátszhattuk (illetve mi fiúk belekukkanthattunk) a lányok házasság előtti henna estjének csúcspontjába, a hennafestésbe.

A JMPoint fiataljai által szervezett zsidó napon előadásokkal kezdtünk, melynek keretében bemutattuk a zsidóság történelmi hátterét, a vallási törvényeket és szokásokat és a legfontosabb zsidó ünnepeket is. A hallgatóság rendkívül sok kérdést tett fel, főleg a házassággal és az öltözködéssel kapcsolatban. A nap második fele sokkal interaktívabb volt, ugyanis eljátszottunk egy szombati kiddust és mindenféle zsidó vallási tárgyat (imakönyv, talesz, kipa, minden kiddushoz kellő eszközt) is megnézhettek, felpróbálhattak a többiek.

 

A keresztény napon sok érdekes előadást hallhattunk és megnézhettünk egy dokumentumfilmet a keleti, ortodox kereszténység kialakulásáról. Az egyik legmókásabb esemény ezen a napon mindenféleképpen a húsvéti tojásfestés volt. Illetve egy játék, ami rádöbbentett minket arra, hogy milyen nagy nyitottsággal kell néznünk olyan kultúrákat, amiket egyáltalán nem ismerünk és, hogy a számunkra egyértelmű jelentéssel bíró mozdulatok mennyire mást is tartalmazhatnak, mint amire először gondolunk.

Meglátogattuk Antalya egyik nevezetességét, a Tolerancia-kertet, amely egy csodálatosan rendben tartott erdős park és a hozzá tartozó három épület:
egy zsinagóga, egy mecset és egy templom. Ezek közül igazán csak a mecset volt működőképes, de már maga az igyekezet is jóleső érzést keltett az emberben.

 

 

A tíz nap alatt rengeteget pihenhettünk, belekóstolhattunk a török kényelem minden formájába, legyen az fürdő vagy egzotikus ínyencség. Megnéztük Antalya városát, ahol egy napra szabadon barangolhattunk, így a lányok bevásárló körútra, a fiúk egy része városnéző kalandra indult, míg egy másik csapat egy sziklaparti étteremben vízipipázva és kártyázva nézte a csodálatos naplementét.

 

 

 

 

Mindenképpen fantasztikus utazás volt egy másik kontinensre, egy más világba. Újra kiszakadtunk a hideg hétköznapokból és megtapasztalhattuk, hogy a médiában unalomig ismételt mondatok mögött az emberekben mennyire kedves és jó kapcsolatokra lelhetünk.

A JMPoint csapat

You may also like...