David D’Or a Zsidó Nyári Fesztiválon

A tegnapi nappal megkezdődött a XI. Zsidó Nyári Fesztivál nagy koncertjeinek sora, melyet David D’Or nyitott meg. A magyar hallgatóság számára talán nem annyira ismerős, azonban annál fantasztikusabb előadóművészt és zenész társait kétszer tapsolta vissza, és állva búcsúztatta a közönség.


David hangja mellett a személyisége is rendkívül megkapó volt. A színpadon szelíden és energikusan viselkedett, és minden mozdulatán látszott, hogy nem csak profi énekes, de a zene a hitvallása. A beharangozott „különleges hang” pedig nem egy embert siratott meg a padsorok között. Az előadott művek egy részről a kedvencei, másrészt pedig saját szerzemények voltak. A legtöbb dal vallásos indíttatású volt, így például az Avinu Malkenu vagy a Hatanu Lefenecha, de a többi választott dal is úgy követte egymást, hogy együtt egészként igazi spirituális élményt nyújtsanak. Albaz Shma Israelét úgy adta elő, hogy ha verseny lenne, azt Sarit Hadad is megirigyelhetné, és a Davidot kísérő zenészek egytől-egyig külön tapsot érdemelnek, csakúgy, mint a hangtechnikus.

   
A koncert második felében a közönség is aktívan részt vehetett a dalok előadásában. Persze az emberek addigra már maguktól is tapsoltak, de David segítségével és vezetésével különleges kapcsolat alakult ki a zenészek és köztünk, így az utolsó előadott dalokat állva és a helyszín lehetőségeihez képest kézen fogva „táncolva” búcsúztattuk.

Egészen különleges élmény volt a tegnap esti koncert és tökéletes kezdése egy sor ígéretes programnak. Ma este például a holland Nikitov együttes lép fel az Uránia Filmszínházban, és aki szereti az igazán finom klezmert valóban különleges előadásban, annak szinte kötelező meglátogatnia ezt az előadást!

JewBox

 

You may also like...