A Shir Ami kamaraegyüttes tagjai először Magyarországon

A New York-i Shir Ami kamaraegyüttes tagjai, Korcsolán Orsolya hegedűművész és Jason Calloway gordonkaművész első alkalommal adnak közös koncertet Magyarországon Mali Emese zongoraművész közreműködésével, a budapesti Bartók Béla Emlékházban. A koncert alkalmával bemutatásra kerülnek a holokausztban meggyilkolt zeneszerzők, Erwin Schulhoff és Kuti Sándor csodálatos művei, valamint Magyarországon először lesz hallható Leo Zeitlin: Eli Zion című kompozíciója.

A Shir Ami kamaraegyüttes tagjai először Magyarországon

„Népünk dalai”
2010. április 24. szombat, délelőtt 11:00 óra

„Shir Ami egy nagy muzsikus történetéből merített inspirációt, akinek művészete megmentette őt a biztos haláltól.”A hangversenyt Dmitrij Sosztakovics 1944-ben komponált, a zsidóság dallamvilágának motívumait felvonultató e-moll triója zárja.

Program:
Joseph Bonime: Héber tánc    
Leo Zeitlin: Eli Zion
Marc Lavry: Hóra
Erwin Schulhoff: Duó
Kuti Sándor: Szonáta
Dmitrij Sosztakovics: e-moll trió hegedűre gordonkára és zongorára, Op.67

Közreműködnek:
Korcsolán Orsolya – hegedű
Mali Emese – zongora
Jason Calloway – gordonka

Időpont: 2010. április 24. szombat, 11:00 óra
Helyszín: Bartók Béla Emlékház
Pontos cím: Budapest II. ker., Csalán út 29.
Belépőjegy: 1000 forint, jegyek a helyszínen válthatók.
Jegyrendelés: (06-1) 394-2100 telefonszámon, vagy Bartok-1981@axelero.hu email címen
A belépővel az Emlékház kiállítása ingyenesen megtekinthető

A koncert főtámogatója:
Pro Arte Judaica Alapítvány

Médiatámogatók:
Pesti Műsor, Mazsihisz, Klub Rádió, Gabbiano Print, Pónem, Mazsike

Az előadókról:

Korcsolán Orsolya hegedűművész – Sándor György legendás zongoraművész szavaival élve „napjaink egyik legkiválóbb hangszeres tehetsége” 2008-ban MOSAIC című, klasszikus zsidó hegedűdarabokat tartalmazó felvételével, amely a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál keretében került bemutatásra debütált a nemzetközi hanglemezpiacon. Orsolya – Solti György tanácsát követve – a budapesti Zeneakadémia elvégzése után New York-ban, a világhírű Juilliard School-on szerezte meg – az iskola történetében először magyar hegedűsként – mesterdiplomáját, melyet Morgan Freeman Oscar-díjas színész, az iskola díszdoktora nyújtott át a Lincoln Center Plaza-ban. New York-ban elnyerte a Dorothy DeLay és a Cornelius Vanderr Star Ösztöndíjakat. A közelmúltban a méltán nagyhírű New York-i kamaraegyüttes, „The Shir Ami Ensemble” egyetlen nem amerikai művészként tagjai közé választotta.

Mali Emese hegedűművész, 2004-ben szerezte meg zongoraművész-tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Nádor György, Réti Balázs és Gulyás Márta növendékeként. Zeneakadémiai tanulmányaival párhuzamosan vendéghallgató volt a salzburgi Mozarteumban is, Rohmann Imre osztályában. Jelenleg a Zeneművészeti Egyetem doktoriskolájának hallgatója. Számos verseny díjazottja, többek között a 2000-ben Budapesten megrendezett Földes Andor verseny első helyezettje, a 2002-es salzburgi Nemzetközi Mozart-verseny különdíjasa.

Jason Calloway gordonkaművész, kamarazenészként és szólistaként egyaránt rendszeres meghívott vendége a világ rangos zenei fesztiváljainak, többek között a Pablo Casals Fesztivál, a New York-i Vonós Szemináriumnak. A Naumburg díjjal kitüntetett Biava Quatrett csellistájaként, mely korábban a Juilliard School rezidens kvartettje címet is elnyerte. A kortárs zene úttörőjeként a New Juilliard Ensemble tagjaként az Egyesült Államokban és Európa számos országában koncertezett, olyan nagyságok vezetésével, mint Pierre Boulez. Alapítója és művészeti vezetője a washingtoni Shir Ami Ensemble-nek mely elhivatott előadója a Holokausztban elpusztított zeneszerzők kompozícióinak. Philadelphiában nevelkedett, Mester Diplomáját a New York-i, Juilliard School-ban szerezte meg, majd tanulmányait a Sothern California Egyetemen folytatta.

 

You may also like...